Noodweer

Dak weggewaaid en overstroomde straten: noodweer in Nederland

27 juni 2020 19:24 Aangepast: 27 juni 2020 19:27
In Veendam ging het er heftig aan toe. Beeld © ANP

Straten die op een golfslagbad lijken, een dak dat wegwaait en stoelen die van het terras worden gerukt. Wie in het noordoosten van ons land woont, kan misschien beter binnenblijven.

Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien in het oosten van Groningen met mogelijk grote hagelstenen. Het weerinstituut gaf eerder code oranje af voor de provincie, nu code geel. Er is ook kans op zware windstoten tot ongeveer 75 kilometer per uur.

Code oranje betekent dat er grote kans is op gevaarlijk of extreem. Dat weer kan voor schade, letsel of veel overlast zorgen. En code geel betekent: wees alert, er is mogelijk kans op gevaarlijk weer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brabant krijgt ervan langs: bomen omgewaaid en straten ondergelopen

Ook Drenthe en Overijssel kregen code oranje. Volgens het KNMI is het raadzaam om daar op te letten, zeker als je onderweg bent.

'Bijna beangstigend'

Dat er overlast is, mag duidelijk zijn. Zo noemt Dennis Reisiger uit Veendam het weer 'bijna beangstigend'. 

En twitteraar boppinmule laat zien hoe hagelstenen in Assen op de grond kletteren. 

Dat niet alleen. In Veendam waaide het dak van een bedrijf, waaiden diverse bomen om en werden lantaarnpalen omgeduwd door de wind. 

In Veendam waaide het dak van een bedrijf. In Veendam waaide het dak van een bedrijf.

Vanuit meerdere plekken zijn al meldingen binnengekomen van stormschade, meldde RTV Noord. Vooral in Veendam was er veel schade. 

Gisteren had Noord-Brabant ook al met noodweer te maken. Op verschillende plekken waren hevige regenbuien. In het ziekenhuis in Tilburg zorgden de hoosbuien zelfs voor water in de kelder en op de begane grond, meldde Omroep Brabant.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore