Ga naar de inhoud
'Echt overal'

Massa’s lieveheersbeestjes op stranden: 'Ze hebben honger en bijten'

Lieveheersbeestjes bij het strand. Beeld © Mirjam Doorewaard

"Ik had er nog nooit zóveel gezien", zegt Joyce Walkier. Ze trof honderden lieveheersbeestjes bij de strandtent waar ze werkt. Dat was de ochtend erop wel anders. Alle beestjes waren verdwenen. Hoe kan dat?

Verschillende strandgasten deelden op sociale media foto's van de honderden diertjes waardoor ze geteisterd werden. "Het waren er niet normaal veel", zegt Joyce, assistent manager bij Beachclub O. in Noordwijk. 

Toen ze de parasols opende zaten er tientallen aan de binnenkant. "Dat werden er door de dag heen steeds meer. Bij de ingang vlogen er veel rond, we zaten met lieveheersbeestjes op onze schouders en gasten ook. Ze waren echt overal te vinden."

Sommige gasten schrokken, maar de meesten reageerden enthousiast. En ook Joyce vond het 'een mooi gezicht'. "Ze ogen zo vriendelijk. Zo schattig. Als ik ze zie, denk ik aan mijn oma. Vroeger speelde ik bij haar in het park. Dan telde ik de stippen van de beestjes."

Teleurgesteld

Ze vond het dan ook jammer dat ze vanmorgen geen enkel lieveheersbeestje zag toen ze de parasols weer openklapte. "Het verbaasde me. En eigenlijk was ik een beetje teleurgesteld."

Dat er gisteren zoveel zaten en vandaag niet heeft te maken met de honger van de dieren, legt Vincent Kalkman van Naturalis uit. 

Voedselgebrek

In sommige jaren bouwen lieveheersbeestjes een grote populatie op, vertelt hij. "Dan krijg je hele grote aantallen. En op de plekken waar ze leven ontstaat voedselgebrek. Ze denken dan: we hebben honger, we moeten weg. Dan gaan ze soms massaal vliegen."

Lieveheersbeestjes kunnen alleen met de wind mee vliegen. Als die wind richting het strand staat, kunnen ze daar dus terecht komen. "Ze komen dan voor een onoverzichtelijke plas water uit. Daar willen ze niet boven vliegen. Dus dan laten ze zich daar maar vallen. En ze kunnen ook op het strand stoppen omdat ze moe zijn van het vliegen."

Dit
Lees ook:
Dit is waarom je plant last heeft van bladluis (en zo los je het op)

Maar ook op dat strand vinden ze geen voedsel. "Lieveheersbeestjes zijn vleeseters. Ze eten bladluis. Je hoort ook wel eens dat mensen gebeten worden. Ze proberen alles uit als ze honger hebben. En als ergens niks te halen is, zoals op het strand, vliegen ze weer verder. Een deel zal ook weggespoeld worden door het zeewater en een sneue dood sterven."

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt, zegt Kalkman. "Dit gebeurt vaker en met meerdere soorten." Voornamelijk met warm weer, want lieveheersbeestjes moeten opwarmen voor ze kunnen bewegen. 'Eens in de zoveel jaar zie je pieken. En nu zijn er toevallig ook veel mensen op het strand, dus dan zie je er meer van."