Veteranendag

Van oorlog naar vrijwilliger op corona-afdeling: 'We zijn gewend om door te werken als dat nodig is'

27 juni 2020 11:30 Aangepast: 28 juni 2020 10:58
Maaike Hoogewoning en Dennis Kroon zijn vandaag in de Ridderzaal. Beeld © Privéfoto/ Novum

Ze werden als militair uitgezonden naar onder andere Bosnië, Afghanistan en Irak. De afgelopen maanden sprongen ze bij in de zorg. Dennis verzorgde coronapatiënten in een verpleeghuis, Maaike werkte op een ic. Defensie en de zorg zijn twee verschillende werelden, en toch ook niet, vindt Dennis.

Veteranen Dennis Kroon en Maaike Hoogewoning zijn vandaag allebei aanwezig in de Ridderzaal, waar met een klein gezelschap Veteranendag wordt gevierd. Het defilé kan vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan, ook kunnen ze niet naar het Malieveld. Jammer, vinden ze. Maar alle begrip. Ze weten inmiddels maar al te goed wat het coronavirus kan aanrichten.

Dennis kwam zo'n 24 jaar geleden bij Defensie. Ruim 20 jaar werkte hij 'in het veld', daarna ging hij er kort uit om in de muziek aan de slag te gaan. Hij was onder meer te zien in The Voice of Holland. En sinds kort werkt hij voor de afdeling werving.

Haren kammen, praatjes maken

"Alle kennismakingsdagen en informatiedagen werden natuurlijk afgezegd. Toen dacht ik: dan meld ik me aan om bij te springen in de zorg. Iedereen die in staat is om een bijdrage te leveren aan de samenleving, moet dat op zijn manier doen, vind ik. Of dat nou soep uitdelen is of lesgeven."

Twee maanden werkte hij als vrijwilliger op een corona-afdeling in een verpleeghuis: haren kammen, nagels knippen, praatjes maken, helpen met videobellen. Het is heel anders dan zijn werk tijdens missies in Bosnië, Afghanistan en Irak. En toch ook niet, vindt hij.

"In Irak was ik vijf maanden van huis, het was er bloedheet en er was spanning. Een verpleeghuis is een veilige omgeving. Maar zowel zorgmedewerkers als militairen zijn mensen die niet stilzitten. Ze zijn gewend om dat stapje extra te zetten, om door te werken als dat nodig is, er voor anderen te zijn en een bijdrage te leveren aan de maatschappij."

Dennis tijdens zijn avontuur bij The Voice. Dennis tijdens zijn avontuur bij The Voice.

Bang zijn mag

Want dat beeld van de machocultuur bij Defensie klopt niet helemaal, zegt Dennis. "Natuurlijk moet je elkaar op uitzending scherp houden. Maar het is juist heel sterk als je er kan zijn voor iemand die het zwaar heeft. Daar is de laatste jaren binnen Defensie ook veel aandacht voor geweest. Je mag bang zijn, daar is niets mis mee, als je maar wel kunt blijven handelen. Er is broederschap, kameraadschap. Daar kijk ik met veel trots op terug."

Toen hij in Irak was, kwam een collega om het leven. Dennis kende hem niet, maar het 'kwam hard binnen'. "Dan besef je echt dat elk moment je laatste kan zijn en dat elke seconde daarvoor heel waardevol is. Daar moet je alles uithalen. Voor mensen die nu op zo'n corona-afdeling liggen, kan het ook hun laatste uur zijn, of hun laatste dag. Het voelt goed om dan nog iets voor hen te kunnen doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis was traumatisch voor kwart van zorgpersoneel

Maaike Hoogewoning werkte de afgelopen tijd op een ic-afdeling in een ziekenhuis. Ze is militair operatiekamerassistent, maar als ze niet op oefening of uitzending is, werkt ze in het ziekenhuis. Normaal in een operatiekamer, door de crisis was ze nodig op de intensive care.

"Ik ben veel gewend. In Afghanistan zag ik veel gewonde collega's zonder armen of benen, sommigen nog maar net in de 20. Dat oogt natuurlijk heel anders dan een intact lichaam van een coronapatiënt, ook al zijn die ook dood- en doodziek en in levensgevaar. Ik heb de houding: ik heb mijn best gedaan, meer kon ik niet doen. Dat helpt. Net als erover praten of schrijven in een dagboek."

Moeilijke keuzes

Ook weet Maaike hoe het is om steeds weer met andere collega's te werken, op een andere plek. De overstap naar de ic ging haar daarom ook goed af. En ze is gewend om moeilijke keuzes te maken.

Maaike Hoogewoning met haar medaille van de Nijmeegse Vierdaagse vorig jaar. Maaike Hoogewoning met haar medaille van de Nijmeegse Vierdaagse vorig jaar.

"We hebben op een basis drie operatiekamers. Wat doe je dan als er zeven militairen worden binnengebracht die allemaal geopereerd moeten worden? Laat je er dan een paar wachten, of opereer je ze buiten een operatiekamer? Het zijn keuzes die je niet wilt maken, maar je moet, anders loopt het nog veel slechter af. Dus je doet het."

Geen afscheid

Wat ze het lastigst vond tijdens haar werk op de ic, is dat familie niet langs mocht komen om afscheid te nemen. "Ik snapte de keuze, je wilt het virus indammen en we konden niet iedere bezoeker voldoende beschermingsmiddelen geven. Maar je gevoel zegt: iemand die daar alleen in dat kamertje ligt, die wil je afscheid laten nemen. Vooral voor de nabestaanden is dat heel belangrijk. We lieten hen dan hun dierbare zien via videobellen, maar het is niet hoe je het wil."

Dat Dennis en Maaike vandaag in de Ridderzaal mogen zijn tijdens Veteranendag, vinden ze bijzonder. Dennis: "We moeten ons natuurlijk aan de coronamaatregelen houden. Het is jammer dat we daarom niet naar het Malieveld kunnen, maar het wordt wel een mooie dag."

Maaike: "Normaal is Veteranendag één grote reünie, dat missen we nu. Maar het is een hele eer dat ik er vandaag toch bij mag zijn."

Veteraan John heeft PTSS: 'In oorlogsgebied krijg je trauma op trauma op trauma'

Nadat John drie keer op uitzending was geweest, stortte hij in 2003 in. Met zijn gedachten zat hij nog altijd in de oorlog. Vorig jaar vertelde hij zijn verhaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore