Fysiek uitgeput

Coronacrisis was traumatisch voor kwart van zorgpersoneel

27 juni 2020 10:41
Medewerkers van een ziekenhuis. Beeld © ANP

Meer dan 80 procent van de medewerkers in de zorg heeft het gevoel tijdens de coronacrisis overbelast te zijn. Een kwart heeft het zelfs als traumatisch ervaren, blijkt uit een enquête.

Die werd gedaan door het televisieprogramma Hollandse Zaken en vakbond FNV. Volgens de bond is de werkdruk van het zorgpersoneel 'echt veel te hoog'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Personeel coronazorg krijgt bonus van 1000 euro netto

De helft van de zorgmedewerkers voelt zich emotioneel en fysiek uitgeput. Een deel overweegt zelfs minder te gaan werken of te gaan stoppen.

Dubbel gevoel over applaus

Het personeel voelt zich ook onvoldoende gewaardeerd, blijkt uit het onderzoek. De landelijke applausactie, bedoeld als een blijk van waardering, zorgt vooral voor 'een dubbel gevoel'.

"Nu ervaren veel zorgmedewerkers niet zozeer applaus, maar eerder een opgestoken middelvinger, vooral vanuit de politiek", zegt Kitty Jong van de FNV.

Ook de koninklijke familie klapte mee

Op 17 maart werd massaal geklapt voor de zorg, ook door koning Willem-Alexander en zijn gezin.

Deze week werd bekend dat zorgpersoneel een bonus van 1000 euro krijgt. FNV noemt dat 'een begin', maar volgens de bond is er meer nodig. De bonus had volgens het zorgpersoneel bijna twee keer zo hoog moeten zijn: 1850 euro.

Meer loon

Bijna driekwart van het personeel vindt dat de bonus alleen zin heeft als er ook een stevige structurele loonsverhoging komt. De zorgmedewerkers vinden dat ze recht hebben op 7,6 procent.

Aan het onderzoek deden ruim 6600 medewerkers van ziekenhuizen, zorginstellingen en thuiszorginstellingen mee. In Hollandse Zaken blikt zorgpersoneel vanavond terug op de afgelopen maanden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

300 bezoekers Zwitserse nachtclub in quarantaine na superverspreider

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore