Waarschuwing

Politie bewaakt de Dam, demonstranten zijn er niet

27 juni 2020 09:31 Aangepast: 27 juni 2020 13:42
Er is veel politie aanwezig op de Dam. Beeld © RTL Nieuws

In Amsterdam is de politie massaal op de been, omdat op Facebook een event was aangekondigd waar mogelijk veel mensen op afkomen. De gemeente heeft geen toestemming gegeven hiervoor.

Verslaggever Eelco Hiltermann ziet dat er in Amsterdam tientallen agenten op de been zijn. "Ik tel al snel acht ME-busjes, gewone politiebusjes en politie te paard."

De Dam wordt als een soort vesting bewaakt, zegt hij. "Maar vooralsnog lopen er alleen toeristen rond. Demonstranten tegen de anderhalve meter zijn er niet."

'Verloopt rustig'

De politie laat weten dat het rond 13.30 uur rustig was. Er zijn volgens een woordvoerder 'enkele mensen die hun boodschap kwijt willen'. Dat verloopt volgens hem wel vrij rustig. 

Bekijk deze camerabeelden van de situatie op de Dam:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tegenstanders coronabeleid willen weer betogen op Malieveld

Vanochtend werd bekend dat de politie heeft opgeschaald met het oog op de verboden demonstratie morgen op het Malieveld in Den Haag, en protesten in andere steden. Eerder deze week werd is een soort commandopost ingeruimd om in te kunnen ingrijpen, die staat nu stand-by.

De demonstratie van tegenstanders van coronamaatregelen op het Malieveld is verboden, maar de verwachting is dat er toch mensen komen.

Rellen in Den Haag

Afgelopen zondag liep een demonstratie in Den Haag volledig uit de hand, toen ook relschoppers zich aansloten. De vrees is dat het morgen opnieuw zal gebeuren, omdat ook voetbalhooligans hebben gezegd dat ze naar Den Haag komen.

De demonstratie is georganiseerd door de actiegroep Viruswaanzin, die tegen de de coronamaatregelen is.

Waarnemende burgemeester Remkes vreest opnieuw 'ernstige wanordelijkheden'. Bovendien zouden de organisatoren volgens de gemeente niet bereid of in staat zijn om voor een 'ordelijk verloop' te zorgen.

ME voert charges uit bij demonstratie

Zondag werd er op het Malieveld gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Dat mondde toen uit tot ongeregeldheden.

Wilbert Paulissen van de Nationale Politie zei in De Telegraaf dat de politie zich voorbereidt op 'een heet weekend'. Hij benadrukt dat demonstreren een recht is, 'maar rellen tolereren we niet'.

'Vrijheid vieren met rellen'

Er is om die reden een Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (NSGBO) opgetuigd. Een soort commandopost voor gebeurtenissen van grote impact, die de gebieden van de regionale eenheden overschrijden. De NSGBO staat nu stand-by.

Het was afgelopen week niet alleen onrustig in Den Haag, maar ook bijvoorbeeld in Helmond. Paulissen: "Mensen willen de vrijheid vieren, zo lijkt het. Maar dan is rellen niet de manier."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie arresteert 400 personen bij protest op Malieveld tegen coronamaatregelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore