Nederland

Code geel voor flinke onweersbuien en aanhoudende hitte

26 juni 2020 17:23 Aangepast: 26 juni 2020 20:28

Het is vandaag officieel de eerste tropische dag van 2020: in De Bilt werd het 30,1 graden. Vanwege de aanhoudende hitte, en ook omdat er vanavond onweer wordt verwacht, heeft het KNMI voor een groot deel van Nederland code geel afgekondigd.

In Hoek van Holland werd het tot nu toe het warmst vandaag, met 32,3 graden. Het tropische weer is iets vroeger in het jaar dan normaal: gemiddeld komt dat op 4 juli het eerste voor.

In Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Overijssel, Utrecht, Gelderland en Zuid-Holland geldt vanavond code geel voor onweersbuien. Die kunnen lokaal gepaard gaan met hagel, windstoten en veel neerslag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pas op voor bliksem: 'Brandwond vanaf mijn voorhoofd tot aan mijn voet'

De buien trekken vanuit het zuidwesten het land in. De kans bestaat dat plaatselijk tot 40 millimeter regen valt, waardoor de kans op wateroverlast behoorlijk is.

Ook morgenvroeg is er nog kans op buien met onweer. In de loop van de middag komen er opklaringen. De temperatuur stijgt naar 22 tot 26 graden, een stuk minder warm dan vandaag. Na het weekeinde wordt het eerst wisselvallig; rond woensdag wordt het weer zomers weer.

Koel houden

Voor bovengenoemde provincies is vanwege de aanhoudende hitte ook het nationaal Hitteplan actief, in ieder geval tot morgenochtend. Met name ouderen en mensen met een chronische aandoening wordt aangeraden om voldoende te drinken en zichzelf en hun woning koel te houden.

De maand juni wordt overigens steeds warmer en zonniger. Ten opzichte van de periode 1981-2010 is de maand 0,5 graad warmer geworden. Ten opzichte van de klimaatperiode 1951-1980 is juni zelfs 0,9 graden opgewarmd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Neerslagtekort blijft nijpend, ondanks zware regenval vorige week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore