Onweer op komst

Pas op voor bliksem: 'Brandwond vanaf mijn voorhoofd tot aan mijn voet'

26 juni 2020 16:47 Aangepast: 27 juni 2020 08:45
Diana werd drie jaar geleden getroffen door bliksem. Beeld © Getty Images / eigen foto

Onweer in Nederland. Sommige mensen vinden dat prachtig, anderen worden er doodsbang van. Bij ervaringsdeskundige Diana Zwerwer roept de onweer herinneringen op aan drie jaar geleden, toen ze werd getroffen door de bliksem.

Hoe groot is de kans? Diana werd tijdens het uitlaten van haar hond in Blaricum door de bliksem geraakt. Dat was overdag in de zomer, toen het onweer haar uit het niets overviel. "Het licht ging meteen uit", vertelt ze.

Omdat een omwonende het zag gebeuren en er een ambulancemedewerker in de buurt was, kon Diana snel worden gereanimeerd. Zelf staat haar daar niks van bij. "Ik heb het niet bewust meegemaakt, door de klap ging ik volledig out. Je slaat het niet op. Het is echt een zwart gat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bliksem trof dj Deetox, maar ze kan het navertellen: 'Ik heb nog steeds pijn'

Er zijn een paar honderdduizend bliksemontladingen per jaar, zegt Nicolien Kroon van Buienradar. In ons land worden jaarlijks 1 of 2 mensen dodelijk getroffen.

Mensen die getroffen worden door bliksem houden er vaak brandwonden aan over. "Bliksem is heel warm", zegt Kroon. "Het heeft een heel hoog voltage: een miljoen volt per meter dat het door de lucht gaat. Een stopcontact is 220 volt, en daar wil je je vinger niet in steken."

'Alles deed pijn'

Diana kan zich niets herinneren van de eerste dagen dat ze in het ziekenhuis lag. Ze belandde op de intensive care en moest in slaap worden gehouden.

"Het herstel duurde lang. Vooral de zenuwpijn, een hele scherpe, stekende pijn in mijn armen, hield lang aan." Daardoor kon ze haar beroep als deejay een tijd niet uitvoeren. "Het was niet te houden. Elke lichte beweging of aanraking deed zeer."

De bliksem heeft inwendig geen schade achtergelaten. "Dat is mijn geluk geweest." Wel had ze een brandwond vanaf haar voorhoofd tot aan haar voet. "Je zag waar de bliksem over mijn lichaam is gegaan, waar het een spoor van brandwonden achter heeft gelaten."

Onweer op komst

Voor vandaag en morgen wordt in het hele land onweer verwacht, vertelt Nicolien Kroon van Buienradar. "Aan het eind van de middag kondigen zich de eerste onweersbuien aan in het zuiden van het land. Die gaan gepaard met flinke plensbuien, hagel en windstoten."

Die buien trekken vanavond over Nederland in noordoostelijke richting, waarna ze even uitdoven. Vannacht dient zich een tweede pakket buien aan, opnieuw vanuit het zuiden, ook weer inclusief onweer. 

Wat je absoluut wel en niet moet doen bij onweer? Dat lees je in dit artikel.

De actuele onweersradar:

 

Conditioneel is Diana weer hersteld. "Maar door de klap zijn mijn ogen beschadigd en heb ik staar, waar ik eind vorig jaar aan ben geopereerd."

Ze heeft er geen trauma door opgelopen, vertelt ze. "Als het onweert, word ik er wel aan herinnerd, maar angstig ben ik niet. Ik ben me wel meer bewust van wat de gevolgen kunnen zijn. Als ik nu zie dat het in de verte donker wordt, ga ik niet nog snel een rondje lopen met de hond."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit moet je wel en niet doen bij onweer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore