Nederland

Kenniscentrum waarschuwt zwemmers voor brandharen processierups

26 juni 2020 12:05

Het is oppassen geblazen voor zwemmers die een duik nemen in natuurwater vlakbij eikenbomen. Brandharen van de eikenprocessierups blijven namelijk drijven op het water.

En dat water maakt de brandharen niet onschadelijk. Ook natte brandharen kunnen voor gezondheidsklachten zorgen als je ermee in contact komt, waarschuwt het Kenniscentrum Eikenprocessierups vandaag. Denk aan jeuk, benauwdheid en koorts.

Verlaten nesten

De rupsen verlaten bij hitte de nesten die hoog in de boom zitten en zoeken verkoeling aan de voet van de boom, legt het Kenniscentrum uit. De achtergelaten nesten, waar veel brandharen in achterblijven, waaien vervolgens makkelijk weg. Op die manier kunnen de brandharen zich in de omgeving verspreiden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo verwijder je de brandharen van een processierups uit je huid

Los van de wegwaaiende nesten graven de rupsen zich onderaan eikenbomen in tegen de hitte. Daarbij laten ze veel brandharen en vervelde huid los. 

Piek in klachten

De piek van de klachten door brandharen wordt de komende weken verwacht. Vorig jaar gingen duizenden mensen naar de huisarts.

Dit jaar zijn er minder eikenprocessierupsen dan vorig jaar, zeggen deskundigen. Maar regionaal zijn er grote verschillen. Om de rupsen te bestrijden, wordt met allerlei bestrijdingsmethoden geëxperimenteerd.

Jeuk en bulten door de eikenprocessierups: zo ga je ze te lijf

Wie dacht dat de eikenprocessierups vorig jaar was uitgeroeid, heeft het mis. Want de rups is terug en gaat waarschijnlijk weer voor veel overlast zorgen. We leggen je uit wat je wel en juist niet moet doen om ellende te voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore