Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Waarom moet je buiten nog steeds anderhalve meter afstand houden?

Op steeds meer plekken is het niet verplicht om anderhalve meter afstand te houden. Bijvoorbeeld in de auto, bij de kapper of in het ov. Waarom moet dit buiten dan nog wel? Daar is de kans op besmetting toch veel kleiner?

Vanaf aanstaande woensdag worden de coronamaatregelen weer iets versoepeld. De basisregels zijn nog steeds hetzelfde: was regelmatig je handen, blijf thuis bij klachten, vermijd drukke plekken én hou anderhalve meter afstand.

Waarom nog steeds afstand?

Op die laatste regel ontstaan steeds meer uitzonderingen, maar buiten blijft 'anderhalve meter' verplicht. Waarom eigenlijk? Die vraag stuurden Yvonne, Linda en Herman in voor deze 118de corona-update.

Om het virus te stoppen, zou je het liefst nog steeds overal afstand willen houden, zegt RIVM-woordvoerder Coen Berends. "Maar dat is niet haalbaar. Het gaat ook om de balans tussen de gezondheid en de maatschappelijke impact. Nu het aantal besmettingen is teruggedrongen, kan er op meer plekken een beetje versoepeld worden. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat scholen weer open kunnen, en het risico op besmettingen is daar laag."

Afstand houden blijft één van de belangrijkste manieren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zegt Berends. "Als een besmet persoon hoest, ontstaan er druppels waar het virus in zit. Die vallen vrij snel op de grond, waardoor de kans dat je besmet raakt veel kleiner is als je afstand houdt."

Komt er een tweede coronagolf? Dit zijn de drie scenario's

02:44

Er is nog een reden voor versoepeling van de anderhalvemetermaatregel. Mocht je tóch besmet raken, dan voert de GGD een bron- en contactonderzoek uit, om verdere verspreiding in kaart te brengen.

Berends: "Dat is het makkelijkst als je weet met wie je contact hebt gehad. In je eigen auto zit je met mensen die je kent, in een vliegtuig is te achterhalen wie er naast je heeft gezeten. Maar op straat weet je dat niet."