Flink strafblad

Neergeslagen agent trouwstoet: 'Verdachte is slachtoffer van zijn familie'

25 juni 2020 17:24 Aangepast: 25 juni 2020 17:29
Shahid B. op een rechtbanktekening van Teresa Hartgers. Beeld © Teresa Hartgers

Shahid B., de 26-jarige man die op 30 augustus 2019 tijdens een trouwstoet in Rotterdam een agent bewusteloos sloeg is zwakbegaafd. Daarnaast heeft hij volgens justitie een strafblad van tien pagina's.

B. stond vandaag voor de rechter en besloot voor het eerst gebruik te maken van zijn spreekrecht. Hij vertelde dat hij agent Gert Jan de Jonge van achteren een klap gaf 'tussen zijn oor en zijn schouder'.

Volgens B. deed hij dit omdat hij het 'onrecht' vond dat de trouwstoet van zijn zus en zwager aan de kant was gezet. Dat was volgens De Jonge gebeurd omdat de stoet overlast veroorzaakte en 'vele overtredingen' had begaan.

Verstopt onder bed

Nadat hij de agent had neergeslagen, is de trouwstoet ervandoor gegaan. Het duurde tot 9 oktober voordat er iemand werd aangehouden. De mensen in de trouwstoet wisten wie de klap uitdeelde, maar daar werd over gezwegen. Bij zijn aanhouding had B. zich onder een bed verstopt.

Agent Gert Jan hoopt dat 'het licht ooit weer helemaal aan gaat'

Gert Jan de Jonge vertelt hoe het nu met hem gaat.

B. stuurde De Jonge, die mogelijk blijvend hersenletsel aan de klap heeft overgehouden, een paar maanden geleden een excuusbrief. Justitie gelooft niet in de oprechtheid daarvan. Ook maakt het OM zich zorgen over de kans op herhaling, omdat B. al vaker heeft vastgezeten. Hij zat onder meer in een jeugd-tbs-instelling.

Achttien maanden cel

Op dit moment heeft B. nog een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. Het OM wil dat hij die alsnog uitzit. Voor de mishandeling van De Jonge eist het OM nog eens achttien maanden cel en tbs met voorwaarden.

B. zelf zegt dat hij vooral behandeling nodig heeft tegen zijn agressie en om van het blowen af te komen. Ook wil hij een buddy om hem op het rechte pad te houden.

Volgens verslaggever Marcel Maijer, die bij de rechtszaak aanwezig is, lijkt B. 'niet zenuwachtig, wel een beetje berouwvol'. "Maar de vraag is hoe echt het allemaal is. Het is een man die volgens justitie al vaak beterschap heeft beloofd, maar steeds ging het weer mis."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouw van knock-out geslagen agent laaiend: 'Wees een man en meld je'

In zijn slachtofferverklaring zegt De Jonge dat hij B. ziet als het slachtoffer van een slechte opvoeding. "Jij bent opgegroeid in een familie die nadrukkelijk niet meewerkt aan de geldende regels. Sterker nog: in een familie die de samenleving tegenwerkt."

'Hard en smakelijk lachen'

Zo zou de vader van B. tijdens zijn werk als taxichauffeur tegen wildvreemden hebben opgeschept over de klap die zijn zoon aan De Jonge had uitgedeeld en moest zijn moeder 'heel hard en smakelijk lachen om het gebeurde' en spoorde ze hem aan om te liegen. Ook loog de hele familie tijdens het onderzoek volgens hem continu tegen de politie.

"Eigenlijk heb ik dus medelijden met je", zei De Jonge. "Zelfs na wat je mij en mijn gezin hebt aangedaan. Ik ben er vast van overtuigd dat wanneer jij in een fatsoenlijke omgeving was opgegroeid, jij in je leven niet zoveel problemen had gehad. Als jouw vader, moeder en familie niet jou gestimuleerd hadden om de samenleving te ondermijnen en jouw gedrag aan te moedigen. Welke ouders die het beste willen voor hun kinderen, doen dit?" 

'Onrealistisch beeld'

De Jonge zei te hopen dat B. een traject ingaat waar hij hulp krijgt om te functioneren in de samenleving. "Dat je leert om te reageren zonder het gebruik van grof geweld. Totdat je dit hebt geleerd, ben ik echter bang dat je de volgende keer iemand doodslaat. Wat dat is vrees ik helaas helemaal geen onrealistisch beeld." 

B. richtte zich daarna tot De Jonge en zei: "Ik ga erover nadenken en ga zeker iets van mijn leven maken. Dit is de eerste en laatste keer dat u mij ziet in de rechtbank." Over een paar weken volgt de uitspraak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore