Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Niet juichen en zingen in het voetbalstadion, is dat haalbaar?

Met volle borst meezingen met het clublied of juichen als er wordt gescoord: voorlopig is het niet toegestaan in de voetbalstadions. Is dat haalbaar? En hoé moedig je straks dan aan?

Dat vragen onze lezers Cindy en Barry zich af. 

Gisteravond werd bekend dat bezoekers per 1 juli weer welkom zijn in de Nederlandse voetbalstadions. De welbekende voorwaarde hierbij is wel dat er anderhalve meter afstand wordt gehouden.

Daar komt bij dat supporters niet mogen schreeuwen en zingen in de stadions. Dat brengt namelijk extra risico met zich mee voor de verspreiding van het coronavirus. 

Toeters en fluisteren

Maar hoe moet er nu gejuicht worden? Premier Mark Rutte was duidelijk gisteravond: "Neem maar grote toeters mee en fluister daarna tegen elkaar, maar niks meer", adviseerde hij. "Anders gaan de stadions weer dicht."

Supportersverenigingen zijn er nog niet zo zeker van. "Aan de ene kant is het natuurlijk mooi nieuws dat er weer publiek in de stadions mag komen, aan de andere kant zien we de invulling van de maatregelen nog niet voor ons", zegt Matthijs Keuning, voorzitter van Supporterscollectief Nederland. 

'Dat wordt burgeroorlog'

"Per club zal er bekeken worden wat er mogelijk is. Ik denk niet dat er toeters en klappers uitgedeeld gaan worden. We hebben gelukkig nog de hele zomer om uit te zoeken met de KNVB op welke manier we veilig naar de stadions kunnen, de nieuwe competitie begint namelijk half september. Wat ons betreft kan er bijvoorbeeld wel rook en confetti afgevuurd worden, maar dat moet nog ter sprake komen."

Jorritsma
Lees ook:
Jorritsma gaat geen stadion ontruimen: 'Dat wordt burgeroorlog'

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven zegt het PSV-stadion niet te gaan ontruimen als mensen zich niet aan de anderhalve meter maatregel houden, gaan juichen of spreekkoren aanheffen. "Dat wordt burgeroorlog", zei hij donderdag voor NPO1 radio.

Voetbal is emotie

"We hebben geen juichpolitie. Dat is buitengewoon moeilijk. We gaan geen wedstrijd stoppen als de emoties hoog oplopen bij 15.000 tot 20.000 mensen in een afgesloten ruimte."

Ook supportersvereniging Ajax zegt niet van plan te zijn om te handhaven. "Wij zien het helemaal niet voor ons. Een spreekverbod is onmogelijk. Supporters komen daar om hun team aan te moedigen. Voetbal is emotie, net zoals elke sport", zegt voorzitter Fabian Nagtzaam.

En juist daarom wordt het lastig om hierop te handhaven, denkt gedragspsycholoog Suzie Geurtsen van adviesbureau D&B. "Een groot deel van ons gedrag verloopt onbewust. Het is niet altijd dat we er bewust voor kiezen: 'ik ga nu juichen'."

In routine vallen

"Bovendien zijn mensen er zo aan gewend, vooral als je vaak in een stadion komt. Als ze daar zijn willen ze juichen en schreeuwen, dat is namelijk de reden waarom ze naar het stadion komen." 

Hoe moet je hier op handhaven? "Het is belangrijk om mensen er steeds aan te herinneren. Een bordje voor het stadion heeft geen zin, dat vergeten mensen zo weer. Ook als ze in het stadion zitten moeten ze er aan denken, anders vallen ze zo weer in hun routine."

Op Twitter valt te lezen dat supporters niet al te blij zijn dat er niet geschreeuwd en gezongen mag worden.