Volop zomer

Nu nog heel warm, maar dit weekend komt afkoeling (en onweer)

25 juni 2020 11:08
Dit jongetje zoekt verkoeling in de stad. Beeld © ANP

Het is volop zomer met hoge temperaturen en veel zon. Maar het weekend brengt ons ander weer: onweer, regen en afkoeling. Maar echt koud wordt het voorlopig niet.

Het is vandaag en morgen eerst nog erg warm, zegt Marc de Jong, meteoroloog bij Buienradar. "Vandaag is het 27 graden op de Wadden en 31 graden in het zuidoosten van ons land." De matige wind uit het oosten, zorgt ook niet echt voor verkoeling. En pas op, de zonkracht is hoog met 7 op de schaal van 10. Je verbrandt al binnen een kwartier.

Onweer

In de nacht blijft het warm met in Zeeland zelfs temperturen tot 20 graden. Een echte plaknacht dus. "Morgen wordt het ook weer warmer dan dertig graden, maar in de avond is er kans op een onweersbui in Zeeland."

Dit komt omdat er een koudere lucht uit het westen op de warme lucht boven ons land botst. "Dat gaat klappen. Eerst dus in Zeeland, maar later ook in Limburg. Als de buien zich richting het noordoosten verplaatsen, gaat het onweer uit de buien. Verder dan een paar enkele buien in het westen en midden van het land, lijkt het niet te komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoge zonkracht vandaag, dus smeer je goed in

Dit zorgt ervoor dat het zaterdag al flink is afgekoeld. Dan wordt het gemiddeld 25 graden, met in heel Nederland kans op onweer en behoorlijke hoeveelheden regen. "Dat kan wel heftig zijn. En door de bewolking en het onweer, kan het heel broeierig aanvoelen."

Nederlands zomerweer

Zondag is het nog koeler, en wordt het gemiddeld 21 graden. "Dan kan er ook nog wel een bui vallen, maar niet meer in dezelfde mate als zaterdag."

Na het weekend krijgen we te maken met typisch Nederlands zomerweer, zegt De Jong. "Dan hebben we het over meer zon, overwegend droog, maar wel kans op af en toe een bui, en temperaturen rond de 23 graden."

 

Maar hoe zit het dan met die hittegolf? "Landelijk komt die niet meer. Dit komt omdat het gisteren in De Bilt 29,4 graden werd en geen 30."

Regionale hittegolf

We spreken namelijk van een landelijke hittegolf wanneer het vijf dagen minstens 25 graden is in De Bilt, waarvan drie dagen de temperatuur oploopt tot minstens 30 graden. De Jong: "Dat gaan we nu dus niet meer halen."

"Maar regionaal is er wel sprake van een hittegolf. In Limburg en Brabant kwam de temperatuur gisteren, vandaag en morgen boven de 30 graden uit."

Dagenlang heet: zo ontstaat een hittegolf

Voor de een is een hittegolf een hel, voor de ander is een zomer zonder hittegolf mislukt. Zo ontstaat zo'n hittegolf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore