Bureau Kredietregistratie

Steeds meer jongeren met betalingsproblemen: 'Dit is zorgwekkend'

25 juni 2020 09:39 Aangepast: 25 juni 2020 09:42
Het aantal consumenten met een betalingsachterstand daalt gestaag. Beeld © iStock

Het aantal jongeren tot 24 jaar met betalingsproblemen is de afgelopen vijf jaar met bijna 70 procent gestegen. Dat meldt het Bureau Kredietregistratie (BKR). "Dit is iets om je zorgen over te maken."

Er is sprake van een betalingsprobleem als iemand achterloopt met betalen of een schuldregeling heeft bij een kredietaanbieder. Denk aan betalingsachterstanden bij creditcards, huur of mobiele providers.

Eén op de zeven

Volgens BKR is ongeveer één op de zeven mensen met betalingsproblemen in Nederland jonger dan 30 jaar.

Het gaat om bijna 99.000 mensen. "Dat is relatief laag, maar deze verdubbeling van achterstanden is wel een beweging", zegt BKR-voorzitter Peter van den Bosch. "We moeten dit goed in de gaten houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schulden op je 18de: 'Op een gegeven moment verzuip je gewoon'

Van den Bosch vindt het zorgwekkend dat jongeren steeds vaker schulden en betalingsachterstanden hebben. "Het kan duiden op een bredere problematiek. We praten hier over kredieten en we weten dat het krediet meestal het laatste is dat niet meer betaald wordt."

Opgestapelde rekeningen

Daarvoor hebben zich vaak al allerlei onbetaalde rekeningen opgestapeld, vertelt hij. "Als die niet betaald zijn, probeert men het krediet nog te betalen en als dat ook niet meer lukt, zien wij dat pas." Hoe het komt dat jongeren steeds vaker schulden hebben, moet volgens Van den Bosch nog worden onderzocht.

De coronacrisis kan de cijfers nog verergeren, want het gaat hier om cijfers van voor de crisis. "Op het moment dat er een crisis is, raken meer mensen in betalingsproblemen. Als de coronacrisis leidt tot bijvoorbeeld werkloosheid, zullen we meer achterstanden gaan zien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Noodknop' voor mensen met schulden bij UWV of Belastingdienst

Volgens onderzoek van het BKR vinden veel Nederlanders dat jongeren beter moeten worden voorgelicht over studieschulden en dat de overheid meer moet doen om te voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen na hun studie.

Ook zijn volgens het onderzoek veel mensen voorstander van een centraal loket waar iedereen een overzicht kan vinden van zijn eigen leningen, betaalachterstanden en schulden. Een meerderheid van de mensen vindt dat studieschulden hier ook moeten worden geregistreerd.

Boete op boete: moeder Jolanda in diepe schulden door Belastingdienst

Jolanda kreeg net voor haar achttiende haar eerste kind. Ze vroeg gelijk kinderopvangtoeslag aan en de Belastingdienst keurde dat goed. Maar na drie jaar wilde de belastingdienst de toeslagen allemaal terug hebben, 80.000 euro in totaal.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore