Zorgkosten

Zorgkosten in ziekenhuizen kunnen omlaag, blijkt uit proeven

25 juni 2020 06:55 Aangepast: 25 juni 2020 07:39
Bernhoven in Uden Beeld © ANP

De zorgkosten kunnen gewoon omlaag. Het Beatrix-ziekenhuis in Gorinchem en ziekenhuis Bernhoven in Uden hebben een proef gedaan waaruit dat blijkt.

De ziekenhuizen strijden al jaren tegen ­­onnodig dure zorg en nu is bewezen dat de zorg daadwerkelijk goedkoper kan, schrijft de Volkskrant.

Onnodige doorverwijzingen

Zo blijken een hoop doorverwijzigen te kunnen worden voorkomen en kan een neustussenschotoperatie overdag behandeld worden, waardoor een patiënt niet in het ziekenhuis hoeft te overnachten. 

Met dat soort initiatieven hebben de ziekenhuizen geprobeerd om overbodige zorg te laten verdwijnen. Dat is volgens het Centraal Planbureau, de Nederlandse Zorgautoriteit en onderzoeksafdeling van het Radboudumc IQ Healthcare gelukt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

SER waarschuwt: zorgkosten verdubbelen als er niks verandert

Tijdens de proeven verleende het Bernhoven 13 procent minder zorg. Voor het Beatrix-ziekenhuis was dat 7 procent. De kwaliteit van de zorg bleef even goed en de patiënten gingen niet naar andere ziekenhuizen. 

Naar het onderzoek werd uitgekeken. Bernhoven en het Beatrix-ziekenhuis menen al langer dat de zorg goedkoper kan. Door hun ervaringen is de afspraak gemaakt dat ziekenhuizen vanaf 2022 niet meer mogen groeien in omzet. Uit onafhankelijk onderzoek moest nog blijken of de bevindingen van het Bernhoven en Beatrix-ziekenhuis kloppen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aan de grond door zorgkosten: 'Dat dit in Nederland kan'

Eerder zei Josefien Kursten van de Nederlandse Zorgautoriteit al tegen RTL Z  dat we moeten stoppen met onnodige behandelingen om de zorg betaalbaar te houden. De Sociaal-Economische Raad waarschuwde dat de zorgkosten zullen verdubbelen in de komende twintig jaar, als de overheid niet ingrijpt. 

Overigens is niet iedereen enthousiast over de proeven in Uden en Gorinchem. Zo is hoogleraar zorgtechnologie en bestuursvoorzitter van ziekenhuis Rijnstate Wim van Harten niet overtuigd. Ja, de ziekenhuizen hebben onnodige zorg 'een beetje' omlaag gekregen, maar hij betwijfelt of dat de totale ziekenhuiskosten omlaag bracht.

Zorg op de schop: van verdienmodel naar zinnige zorg

Om de zorg betaalbaar houden, moeten we stoppen met onnodige behandelingen, zegt Josefien Kursten van de Nederlandse Zorgautoriteit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore