Vrees voor ongelukken

'Verkeersveiligheid in geding na opheffen coronamaatregelen'

25 juni 2020 02:31 Aangepast: 25 juni 2020 07:58
Onder meer door de toename aan tweewielers zou de kans op ongelukken toenemen. Beeld © ANP

Er moeten snel maatregelen worden genomen om de verkeersveiligheid in Nederland na de coronacrisis te waarborgen. Dat staat in een rapport van de Mobiliteitsalliantie, die voorspelt dat het vervoer in Nederland nooit meer hetzelfde zal zijn.

Het rapport wordt vandaag overhandigd aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), meldt De Telegraaf. Geadviseerd wordt onder meer om meer fietspaden en knooppunten aan te leggen. De Mobiliteitsalliantie bestaat uit 25 partijen, van werkgeversorganisaties tot openbaarvervoerbedrijven en de fietsersbond. 

Toename auto- en fietsvervoer

Volgens de alliantie zullen mensen vaker de auto gaan nemen om openbaar vervoer te mijden. Als het verplicht thuiswerken wordt opgeheven, zal het auto- en fietsvervoer naar verwachting drastisch toenemen. Het treingebruik zou 13 procent kunnen dalen, terwijl voor de crisis nog een stijging werd verwacht. 

De Mobiliteitsalliantie vreest dat de kans op ongelukken verder zal toenemen. Uit onderzoek van adviesorganisatie Roland Berger blijkt dat de kans op verkeersongelukken tijdens de coronacrisis met 30 procent is toegenomen. Dat komt bijvoorbeeld omdat meer mensen de motor of fiets nemen. Volgens de onderzoeken is die verschuiving blijvend. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM wil dat appende bestuurder 8 maanden cel ingaat om fataal ongeluk

In het rapport wordt geadviseerd om waar het kan thuis te werken en de spits te mijden. Mensen zullen naar verwachting massaal de auto of fiets nemen, en daardoor neemt de kans op ongelukken toe. Ook door de toename van kwetsbare tweewielers. 

'Gespreid gereisd'

Opvallend is dat het gebruik van snelwegen inmiddels alweer bijna op het gebruikelijke niveau is, ook al staan er geen files. "Vorige week was 92 procent van het normale autoverkeer op de weg aanwezig", zegt ANWB-directeur Frits van Bruggen. "Er zijn geen files omdat we gespreid hebben gereisd."

Als mensen straks weer in de spits richting kantoor gaan, zal het volgens de Mobiliteitsalliantie over zijn met die relatieve rust. Volgens een woordvoerder is er tot 2040 per jaar 3 miljard euro extra nodig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe slecht is het om met je auto door een plas te rijden? Dit zegt de expert

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore