Strijd met Keijzer en De Jonge

Kamerlid Van Helvert wil ook lijsttrekker worden van het CDA

24 juni 2020 23:29 Aangepast: 24 juni 2020 23:30
Kamerlid Martijn van Helvert Beeld © ANP

Ook Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (42) wil lijsttrekker van het CDA worden. De Limburger wil het opnemen tegen vicepremier Hugo de Jonge en staatssecretaris Mona Keijzer.

Dat zegt Van Helvert tegen RTL Nieuws, na berichtgeving in het AD. "Ik heb me kandidaat gesteld. En dat is uiteraard serieus."

Strijd met Keijzer en De Jonge

Gisteren werd al duidelijk dat Mona Keijzer zich, naast vicepremier Hugo de Jonge, kandidaat heeft gesteld voor het lijsttrekkerschap van de partij. De gedoodverfde kandidaat, minister van Financiën Wopke Hoekstra, kondigde vorige week aan geen lijsttrekker te willen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook Mona Keijzer stelt zich kandidaat voor lijsttrekkerschap CDA

Van Helvert wil dat dus wel. Hij zit sinds 2014 in de Tweede Kamer. Tijdens de verkiezingen in 2017 stond Van Helvert op plek 16 van de kandidatenlijst van het CDA. Met 19.106 voorkeursstemmen werd hij direct herkozen en werd hij binnen de CDA-fractie woordvoerder Buitenlandse Zaken en Defensie in de Tweede Kamer. 

Onverwacht

De kandidatuur van Van Helvert is onverwacht en hij geldt dan ook niet als grote kanshebber. Toch denkt Van Helvert daar zelf anders over. "Ik maak zeker kans, mensen kennen mij als een ervaren volksvertegenwoordiger en ik ben een campagnevoerder in hart en nieren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CDA'ers balen van afhaken Wopke Hoekstra: 'Hij kiest voor eigenbelang'

Van Helvert vindt het als Limburger belangrijk dat de lijsttrekkerskandidaten van het CDA uit alle regio's komen. "Als partij van de regio, moet je ook kandidaten uit de regio hebben." Van Helvert heeft, in tegenstelling tot De Jonge en Keijzer, niet de ambitie om ook premier van het land te worden. Van Helvert daarover: "Mijn premierskandidaat is Wopke Hoekstra, een verantwoordelijk bestuurder."

Morgen sollicitatiegesprekken

Morgen zijn de sollicitatiegesprekken met een selectiecommissie, vrijdag wordt bekend welke lijsttrekkerskandidaten ook daadwerkelijk worden voorgedragen door het landelijk bestuur. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore