Ga naar de inhoud
Versoepeling 1 juli

Evenementen per 1 juli toegestaan, de maatregelen op een rij

Ook sauna's mogen op 1 juli weer open. Medewerkers van SpaSereen in Tienhoven brengen het terrasmeubilair op orde. Beeld © ANP

Evenementen, waaronder ook kermissen en braderieën, kunnen vanaf 1 juli weer worden georganiseerd. Bij de grote versoepeling van maatregelen die premier Rutte heeft aangekondigd, blijft één eis maatgevend: overal moeten bezoekers anderhalve meter afstand kunnen houden.

Grotere buitenconcerten, festivals en sportevenementen 'worden zo weer denkbaar', zei de premier. Hij verwacht zelf dat pas in de tweede helft van augustus weer sprake kan zijn van grote evenementen. Dat heeft mede te maken met het verlenen van vergunningen.

Hij hamerde op het belang van afstand houden. Hij ziet de 1,5-meterregel nog van kracht blijven tot een vaccin of medicijn is gevonden tegen Covid-19.

Sekswerkers weer aan de slag

De 1,5-meterregel wordt nu wél losgelaten voor iedereen onder de 18: tieners tot 18 jaar hoeven ten opzichte van elkaar geen 1,5 meter afstand meer in acht te houden, maar wel ten opzichte van volwassenen. Ook mogen sekswerkers vanaf 1 juli weer aan de slag. (Een greep uit de belangrijkste veranderingen vind je in het grijze kader onderaan dit artikel.)

Met
Lees ook:
Met meer vrijheid de zomer in, maar die 1,5 meter blijft

Dat sommige maatregelen per 1 juli kunnen worden losgelaten of versoepeld, is eerder dan gedacht, zei Rutte. "Door afstand te houden, geven we ruimte aan elkaar", zei hij ook. "Die anderhalve meter blijft cruciaal, samen met andere basisregels: thuisblijven bij klachten, zo veel mogelijk thuiswerken, je handen stuk wassen."

Van de daken schreeuwen

Hij zei dat het een boodschap was die hij 'het liefst van de daken zou schreeuwen'. "Als we daarin verslappen, is het echt reëel dat we straks toch weer meer beperkingen moeten doorvoeren."

De nieuwe regels per 1 juli moeten volgens de premier duidelijkheid bieden voor iedereen en lucht geven aan ondernemers. "De basisregels zijn zo veel mogelijk hetzelfde." Dat maakt handhaving makkelijker, zegt hij.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet werkt aan simpelere coronaregels, maar 1,5 meter afstand blijft

Rutte stond stil bij afgelopen maandag, de eerste dag sinds begin maart waarop er geen coronasterfgevallen waren gemeld in Nederland. "Dat hebben we samen bereikt. Maar het grote gevaar is dat we denken: dat was de coronatijd, terug naar de onze."

Regels gevolgd

De cijfers zijn goed omdat we dat juist niet hebben gedacht, zei Rutte, en de regels hebben gevolgd. "Zonder alle maatregelen zouden we naar schatting te maken hebben gehad met 135.000 ziekenhuisopnamen en 35.000 coronapatiënten op de intensive care. Dat zijn plekken die we nooit hadden kunnen realiseren, pieken die we nooit hadden aangekund."

Versoepeling regels per 1 juli

Een greep uit de maatregelen die vanaf volgende week woensdag helemaal of voor een deel worden opgeheven.

  • Alle contactberoepen zijn weer toegestaan. Kappers konden in mei alweer aan het werk, maar dat geldt vanaf volgende week woensdag ook voor sekswerkers. Er is contact mogelijk tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders; mensen met contactberoepen (masseurs, rij-instructeurs, sekswerkers); sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers.
  • In de Nederlandse voetbalstadions zijn bezoekers weer welkom. Wel moet in de stadions de 1,5-meterregel worden aangehouden. Spreekkoren zijn nog verboden, omdat zingen en schreeuwen extra risico met zich meebrengt op verspreiding van het virus.
  • Naast die spreekkoren blijft hard meezingen of schreeuwen in groepsverband niet toegestaan. Maar voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden weer mogelijk. Het RIVM komt snel met een advies over de voorwaarden. 
  • Reizen met de bus of de trein mag weer, ook als het om niet-noodzakelijke reizen gaat. Wel wil het kabinet overvolle treinen en bussen voorkomen. Het advies blijft daarom om de spits en drukte te mijden. Ook de oproep om zo veel mogelijk thuis te werken blijft van kracht.
  • In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer mensen in één auto reizen die niet tot hetzelfde huishouden behoren.
  • Regels voor activiteiten binnen: maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel), geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.
  • Regels voor activiteiten buiten: maximaal 250 personen (exclusief personeel), in de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats; geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, een reservering en een gezondheidscheck vooraf.

Waar geldt de versoepeling niet?

  • Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 september gesloten. Als de situatie het toelaat, kunnen ze op termijn weer open. Dat wordt rond 1 september opnieuw bekeken.

Zo houden coronamaatregelen andere ziektes buiten de deur

03:22
Niet alleen het coronavirus is teruggedrongen. Ook andere aandoeningen worden minder gesignaleerd. Hoe komt dat?