Vrouw (24) omgekomen

OM wil dat appende bestuurder 8 maanden cel ingaat om fataal ongeluk

24 juni 2020 17:42 Aangepast: 24 juni 2020 21:13
Beeld © ANP

In de 37 seconden voordat hij inreed op een bijna stilstaande file, raakte een 45-jarige automobilist uit Zaltbommel 34 keer het scherm van zijn telefoon aan. Bij het ongeluk kwam een vrouw om het leven. Het Openbaar Ministerie wil nu dat de bestuurder acht maanden de cel ingaat.

"De verdachte is volledig meegezogen in de verleidingen van zijn smartphone", zei de officier van justitie vandaag in de Arnhemse rechtbank. Het ongeluk gebeurde 5 juli vorig jaar op de snelweg A2 in de buurt van Beesd. 

Minutenlang op zijn mobiel

De bestuurder moet met een snelheid tussen de 124 en 133 kilometer per uur op de file zijn ingereden. Op het moment van het ongeval gaven de matrixborden een maximumsnelheid aan van 50 kilometer per uur.

Het OM zegt dat uit onderzoek is gebleken dat de man in de drie minuten vóór het ongeluk heel druk is geweest met zijn mobiel. Hij zou onder meer hebben getypt en foto's en filmpjes hebben doorgestuurd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe flitscamera betrapt elke 5 minuten één appende automobilist

Het OM gaat ervan uit dat hij de 37 seconden vóór de botsing niet meer op de weg heeft gekeken, maar alleen op het schermpje.

Scherp blijven

Mogelijk heeft ook meegespeeld dat de man heeft vertrouwd op het zogeheten Adaptive Cruise Control-systeem van zijn auto. Dit is een techniek waarbij de auto zelf afstand moet houden van voertuigen. "Het blijkt maar weer dat al die techniek niet onfeilbaar is en het de bestuurder zelf is die op en top scherp moet blijven als hij veilig aan het verkeer wil deelnemen", zei de officier van justitie.

Het OM heeft naast de celstraf een rijverbod van drie jaar geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Simulator bewijst: ook appen in telefoonhouder levensgevaarlijk

Of je je smartphone nu vasthoudt of bedient in een houder: je aandacht gaat naar het apparaat en niet naar de weg. Dat is levensgevaarlijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore