Corona-update, stel je vraag

Waarom worden vakanties naar Turkije nog steeds afgeraden?

24 juni 2020 16:07 Aangepast: 26 juni 2020 08:36

De meeste Europese landen zijn weer open voor toeristen, maar een citytrip naar Istanbul of een strandvakantie naar Antalya, dat zit er nog niet in. Voor Turkije geldt nog altijd code oranje. Waarom worden reizen naar Turkije nog steeds afgeraden?

Dat willen Ilda, Wim en Coby graag weten.

Door het coronavirus was reizen een paar maanden onmogelijk. Voor alle landen stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken code oranje in. Dat staat voor: alleen noodzakelijke reizen.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

De afgelopen weken ging Europa steeds meer van slot: Frankrijk, Duitsland, Italië en veel andere EU-landen kregen code geel. Dat houdt in dat je moet opletten op veiligheidsrisico's, maar dat je in principe weer mag reizen.

Toeristen weer welkom

Turkije is een van de populairste bestemmingen voor Nederlanders: in 2016 was het land goed voor bijna een half miljoen vakanties. De corona-omstandigheden in het land zijn een stuk verbeterd. De lockdown in het land is opgeheven, er gaan weer vluchten en toeristen zijn welkom. Toch blijft Turkije nog altijd op code oranje staan.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk de regels per land

Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

Volgens het ministerie is dat omdat de reisadviezen stap voor stap worden versoepeld. Daarbij worden eerst de binnengrenzen van de EU en het Schengengebied weer geopend.

Dit gebied bestaat uit bijna alle Europese landen, die hebben afgesproken dat je vrij tussen de landen heen en weer mag reizen, zonder dat je een paspoort nodig hebt.

Komende weken kijken naar versoepeling

Van 22 landen in dit gebied is het reisadvies weer naar geel gegaan. Een aantal landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Zweden, blijven vanwege de corona-situatie nog oranje. Alle landen buiten de EU blijven voorlopig oranje, dus ook Turkije.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt de komende weken gekeken of het reisadvies ook voor andere landen versoepeld kan worden. Omdat de situatie van dag tot dag verandert, is nog niet te voorspellen wanneer dit daadwerkelijk gaat gebeuren. 

Eerste vlucht naar Faro: zo ging het

Editie NL-verslaggever Gerben reserveerde een plekje om het met eigen ogen te zien.

"We kijken bijvoorbeeld naar de gezondheidssituatie en naar welke regels er in een land gelden," zegt de woordvoerder. "Bovendien proberen we ook met andere EU-landen af te stemmen wat we doen en of de grenzen weer open kunnen."

Geen verzekering

Ga je toch op vakantie naar Turkije, dan kan dat het zijn dat je verzekering niet geldig is. Ook haalt de Nederlandse overheid, als de situatie verslechtert en het land weer op slot gaat, je niet terug naar huis. Reis je via een reisorganisatie, dan is die organisatie verantwoordelijk om te zorgen dat je terug kan naar Nederland.

Bij aankomst in Turkije wordt je temperatuur gemeten en kan er, als je symptomen hebt, een verplichte coronatest worden afgenomen. Bij terugkomst in Nederland moet je een geldige gezondheidsverklaring bij je hebben. Ook moet je verplicht twee weken in thuisquarantaine.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore