Maanden thuiszitten

Coronacrisis extra zwaar voor pubers, gelukkig is het einde in zicht

24 juni 2020 16:16 Aangepast: 24 juni 2020 16:45
De onlinelessen wisten Rianne niet lang te boeien, naar school hoefde ze nauwelijks. Volgend schooljaar doet ze examen vwo. Beeld © RTL Nieuws

Licht aan het eind van de tunnel voor veel ouders en hun puberende kinderen. Nu de coronacrisis eindelijk onder controle lijkt, kunnen de middelbare scholen na de zomervakantie weer open. Daarmee komt - gelukkig voor iedereen - een einde aan maanden van thuiszitten, bankhangen en netflixen.

De middelbare scholen waren dicht van maandag 16 maart tot dinsdag 2 juni. Sindsdien kunnen leerlingen gedeeltelijk weer naar school. Zolang ze maar anderhalve meter afstand houden van elkaar.

Simpele verklaring

"Leuk was het zeker niet", zegt de 17-jarige Rianne uit Montfoort over de afgelopen maanden. De onlinelessen wisten haar niet lang te boeien, naar school hoefde ze nauwelijks. "Ik ben maar drie of vier keer geweest. Alleen om toetsen te maken."

Ook de puberdochter van Eric had moeite om zich te concentreren op school. In plaats daarvan zat ze veel achter haar computer te neflixen. Daar heeft hij wel een simpele verklaring voor. "Het is heel lastig om ze aan het leren te krijgen. Ze missen hun klasgenoten, vriendjes en vriendinnetjes. Op deze leeftijd hebben ze toch die druk van school nodig."

Voorlopig laatste bijeenkomst crisiscommissie

Vandaag komt de ministeriële crisiscommissie voorlopig voor de laatste keer bijeen. Na afloop geven premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) een persconferentie.

De eerder geplande versoepelingen per 1 juli kunnen doorgaan. Zo kunnen middelbare scholen, sportscholen, sauna's en casino’s de deuren weer openen. Verder wordt er meer ruimte geboden aan de noodlijdende horeca- en evenementensector.

De persconferentie is vanaf 19.00 uur live te volgen op deze site en op RTL4.

Marina van der Wal, gespecialiseerd in het gedrag van pubers, onderschrijft dat: sociaal contact is juist voor hen heel belangrijk. "Verder is het zo dat alles voor jongeren nu wegvalt. Denk aan examenreisjes, -feestjes en festivals. Ik adviseer ouders om daar veel met hun kinderen over te spreken."

Zeg vooral niet dat ánderen het pas zwaar hebben. "Want pubers moeten nog leren relativeren. Daar moet je ze bij helpen, op een begripvolle manier. Niet door te zeggen dat het allemaal wel meevalt."

Nu het schooljaar er bijna op zit voor Rianne ("alleen nog maar een profielwerkstuk en dan m'n boeken inleveren"), moet ze zich zien te vermaken met haar bijbaantje in een magazijn. Daar kan ze gelukkig veel werken. "En met vrienden spreek ik ook wel af. In kleine groepjes. Maar het spontane is eraf."

Vakantie hoogst onzeker

Zonder reservering naar het zwembad is er niet meer bij en ook haar geplande fietsvakantie is nog hoogst onzeker. "We kunnen niet gaan fietsen en kijken waar we eindigen. Daarom hebben we ook nog niet besloten of we wel gaan. Het spontane is eraf."

Puberdeskundige Van der Wal begrijpt wel dat jongeren het moeilijk hebben. "Alles wat met de coronamaatregelen te maken heeft gaat in tegen het gedrag van pubers. Ze moeten anderhalve meter afstand houden omdat er anders misschien iemand, die ze niet kennen, via hen ziek zou kunnen worden. Dat is te abstract. Juist nu horen pubers de hele tijd dat ze zich aan allerlei regels moeten houden. Voor hen is dat tegennatuurlijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Middelbare scholen laten ouder bepalen of kind overgaat

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Eric heeft deze zomer nog een gezinsvakantie gepland zijn, maar kijkt stiekem alweer wat verder dan dat. Hij hoopt dat zijn dochter na de zomervakantie weer naar school kan. "Het zal best even wennen zijn", zegt hij. "Maar ik ben blij als het straks eenmaal zover is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore