'Neemt ons niet serieus'

Kick out Zwarte Piet boos op Rutte: 'Gesprek met antiracisten is pr-stunt'

24 juni 2020 12:48 Aangepast: 24 juni 2020 19:22
Jerry Afriyie Beeld © ANP

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet noemt het gesprek dat premier Rutte straks heeft op het Catshuis met anti-racismedemonstranten 'een pr-stunt'. De actiegroep zit niet om de tafel. "De premier bepaalt de voorwaarden voor een gesprek. Dit bevestigt dat hij het probleem niet serieus neemt", zegt voorman Jerry Afriyie.

Het gesprek is op het Catshuis tussen premier Rutte en zes mensen, naar aanleiding van de Black Lives Matter-demonstraties. De afgelopen weken werden er wereldwijd veel van deze demonstraties gehouden.

'Pr-stunt'

Met wie premier Rutte gaat praten is niet bekend, maar actiegroep Kick out Zwarte Piet (KOZP) is niet uitgenodigd. KOZP is een van de organisatoren van de protesten.

Voorman Jerry Afriyie heeft daar geen goed woord voor over. "Wanneer de vakbond protesteert, gaat het kabinet ook niet met de werknemers praten. Als premier Rutte de zwarte gemeenschap serieus zou nemen, dan zou hij de organisatoren uitnodigen voor concrete doelstellingen en een actieplan om racisme uit te bannen uit de Nederlandse samenleving."

Voor Afriyie is het klip en klaar: "De premier wil met dit gesprek mooie sier maken. Hij verkiest het persmoment boven de inhoud waar het om gaat. De premier begrijpt de boodschap niet en neemt ons niet serieus."

Antiracismebetoging in Tilburg Antiracismebetoging in Tilburg

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil niet vooraf zeggen wie er vanmiddag is uitgenodigd voor het gesprek. De RVD verwijst naar eerdere uitspraken van de premier in het Kamerdebat en tijdens een persconferentie,  waarin 'de premier zegt in gesprek te willen met mensen die met dit thema bezig zijn, niet zozeer met organisaties'.

Zwarte Piet 

Premier Rutte verklaarde onlangs dat ook zijn mening over Zwarte Piet inmiddels is veranderd. Naar eigen zeggen kwam hij tot inkeer doordat hij 'mensen ontmoette met een donkere huidskleur, die zich ongelooflijk gediscrimineerd voelden omdat die Piet zwart is'.

"Toen dacht ik: dat is het laatste wat je wilt bij het sinterklaasfeest."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte spreekt met betogers Black Lives Matter: heeft dat zin?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore