Ga naar de inhoud
Tropische temperaturen

Hitteplan van kracht in 7 provincies, maar beperk gebruik ventilatoren

Beeld © Luuk van der Lee Fotografie

In zeven provincies is het Nationaal Hitteplan van kracht. Dat betekent dat het RIVM waarschuwt voor de hitte en de risico's die dat met zich mee kan brengen, zeker voor groepen kwetsbare mensen zoals ouderen, baby's, chronisch zieken en mensen met overgewicht.

Het gaat om Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht. Mogelijk wordt het daar op sommige plekken vandaag al tropisch warm. In de vijf andere provincies is het hitteplan vandaag nog niet van kracht.

Coronacrisis

Vanwege de coronacrisis wordt geadviseerd om het gebruik van ventilatoren in gemeenschappelijke ruimtes zo veel mogelijk te beperken. Als het niet anders kan, adviseert het RIVM erop te letten dat de luchtstroom niet van de ene naar de andere persoon gaat.

​​​​​Tips van het RIVM:

  • Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt.
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon,
  • Zoek de schaduw op,
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème,
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag,
  • Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning,
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. 

Het RIVM adviseert om de komende dagen goed te letten op symptomen van oververhitting, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging kan leiden tot kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid. Ook krijgen mensen het advies voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te smeren tegen de zon. In de middag, tijdens de heetste uren van de dag, wordt aangeraden lichamelijke inspanningen te beperken.

Het warme weer lijkt de hele week aan te houden, in de kustprovincies lijkt het minder lang te duren. 

De actuele temperatuur in Nederland:

Dit doet extreme hitte met je lichaam

02:20