Steekproef

'Handgel voldoet lang niet altijd aan de norm: onvoldoende alcohol'

24 juni 2020 04:39 Aangepast: 24 juni 2020 12:29
Een goede handgel zoals deze bevat minstens 70 procent alcohol, maar veel gels voldoen daar niet aan Beeld © Paul van Riel

De desinfecterende handgel die verspreiding van het coronavirus tegen moet gaan, werkt lang niet altijd. In winkels, bij scholen en kinderdagverblijven: overal moet je je handen ermee te desinfecteren. Maar in sommige gevallen bevatten die handgels helemaal niet genoeg alcohol om goed te kunnen ontsmetten.

Dat blijkt uit een steekproef van het AD. Volgens het RIVM moet een handgel minimaal 70 procent alcohol bevatten om het coronavirus uit te kunnen schakelen. Je moet het desinfecterende goedje dan wel minimaal dertig seconden in je handen wrijven.

Alleen maar water

Vijf van 21 geteste handgels bevatten niet genoeg alcohol, zo schrijft de krant. Zo bestond de desinfecterende handgel bij een tuincentrum in Brabant alleen uit water en zat er in de handgel van een kinderopvang in Breda nog geen 3 procent alcohol. Ook bij een opticien en slijter bevatte de handgel niet genoeg alcohol.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mensen maken hun eigen desinfecterende handgel, maar Rob Geus raadt het af

De krant liet de desinfecterende handgels testen door het NedLab. "Je hebt geen idee wat je op je handen smeert", zegt de directeur van dat testcentrum in de krant.

Averechts effect

Hoewel goede handhygiëne volgens het RIVM zeer belangrijk is om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn winkels niet verplicht om de desinfecterende gel aan te bieden.

Volgens Mieke Waltmans, die voor het Erasmus MC onderzoek doet naar infectiepreventie, hebben de handgels zelfs een averechts effect. "Die pompjes in openbare ruimten zijn meer een bron van besmettingen dan dat het helpt", vertelt ze in het AD. "Er zitten heel veel mensen aan die hun handen niet volgens de voorschriften desinfecteren."

Brandweer waarschuwt: flesje handgel kan tot autobrand leiden

Je kunt een flesje of tube handgel beter in het dashboardkastje van de auto bewaren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore