Voor automobilist met pech

Rijkswaterstaat stelt vanaf morgenochtend hitteprotocol in

23 juni 2020 17:26
Automobilisten zijn uit de auto gestapt bij een file in warm weer op de A50 (archieffoto). Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

Het is een warme week, met vanaf morgen temperaturen boven de 30 graden. Rijkswaterstaat vindt het onverantwoord dat weggebruikers met pech bij zulke hoge temperaturen voor een lange tijd in de brandende zon op hulp moeten wachten en stelt daarom het hitteprotocol in werking.

Morgenochtend om 10 uur treedt het protocol in werking. Het geldt van 10 tot 20 uur in de provincies waar volgens het KNMI een grote kans is op temperaturen van 30 graden of hoger. 

Niet in het noorden

Vooralsnog geldt het protocol dus nog niet in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Hoe lang het hitteprotocol geldt, is nog niet bekend. Dat hangt af van de weersverwachting.

Wat betekent het hitteprotocol van Rijkswaterstaat? 

Het hitteprotocol houdt in dat automobilisten die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Wanneer een weggebruiker langs de weg strandt, schakelt Rijkswaterstaat gelijk een berger in. Die zorgt ervoor dat de weggebruiker met pech zo snel mogelijk wordt gebracht naar een veilige locatie met voorzieningen, zoals een tankstation of parkeerplaats.

Met het hitteprotocol wil Rijkswaterstaat voorkomen dat weggebruikers langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. Met de verwachte temperaturen kan de wegdektemperatuur al snel oplopen tot boven de 50 graden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

En, krijgen we een hittegolf? 'Zet de ventilator maar vast klaar'

Rijkswaterstaat geeft tips voor weggebruikers. Zo adviseren ze je goed voor te bereiden en alert te zijn als je de weg op gaat. Neem ook voldoende drinkwater mee. Daarnaast is het handig om een paraplu mee te nemen: die kan dienen als parasol zodra je met pech langs de weg komt te staan. 

Pas op voor bermbranden

Als je achter de vangrail staat te wachten op hulp, moet je rekening houden met de kans op bermbranden. Vooral bij lange perioden van droogte stijgt de kans op bermbranden aanzienlijk. Rijkswaterstaat roept weggebruikers met klem op hun sigarettenpeuken en ander afval binnenboord te houden. Niet alleen omdat het verboden is, maar zeker ook omdat ze met het warme weer snel brand kunnen veroorzaken. 

Waarom het nooit heel veel warmer wordt dan 40 graden

Een hittegolf, een hitteplan, extreme droogte. Weervrouw Nicolien van Buienradar vertelt je waarom rond de 40 graden de rek er wel uit is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore