Corona-update, stel je vraag

Voor welke landen heb je een gezondheidsverklaring nodig, en hoe krijg je die?

23 juni 2020 18:29 Aangepast: 30 juli 2020 12:05

Als je op reis wil naar het buitenland heb je in een aantal gevallen een zogeheten gezondheidsverklaring nodig. Maar hoe kom je daar aan en in welke landen is die geldig?

Onder andere Klazina, Luuk en Monique stelden deze vraag voor onze dagelijkse corona-update. Zij willen weten in welke landen je een gezondheidsverklaring moet kunnen laten zien bij binnenkomst, en hoe je aan zo'n verklaring komt.

En dat antwoord is best ingewikkeld. "Want er zijn nog geen internationale afspraken gemaakt. Dus in veel verschillende landen gelden veel verschillende regels", zegt een woordvoerder van KLM.

Reisadviezen per land

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan RTL Nieuws weten reizigers aan te raden om voor vertrek te controleren of ze kunnen reizen naar het land van bestemming en welke maatregelen daar gelden. Op de website nederlandwereldwijd.nl is per land deze informatie terug te vinden en zijn de verschillende reisadviezen verzameld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet komt morgen met grote versoepeling maatregelen

In Nederland werkt het op dit moment als volgt: als je via een Nederlands vliegveld reist, word je als passagier verzocht om een gezondheidsverklaring bij je te hebben. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, hoef je zo’n gezondheidsverklaring niet bij je huisarts of iemand anders aan te vragen.

Je kunt het Engelstalige formulier gewoon zelf downloaden op de site van Schiphol. Deze moet je uitprinten en ook weer zelf naar waarheid invullen en ondertekenen.

Health Screening Form

In het document wordt passagiers gevraagd of zij onlangs de diagnose Covid-19 gekregen hebben en of ze klachten hebben. Het formulier is hier te downloaden en ziet er zo uit: 

Gezondheidsverklaring Gezondheidsverklaring

Op dit moment wordt iedereen die via een Nederlandse luchthaven reist, gevraagd zo'n document bij zich te hebben. Volgens een woordvoerder van KLM vragen op dit moment de volgende landen om deze verklaring van mensen die hun luchthavens willen betreden: Zuid-Korea, Canada, Singapore, Italië, Aruba, Bonaire, Frankrijk en Turkije.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laura op vakantie in Europa: 'Moeten kinderen mondkapjes op?'

Maar het kan zijn dat er in landen ook om andere medische documenten gevraagd wordt, als je er op een andere manier dan per vliegtuig binnenkomt. Zo moeten mensen die Spanje in willen een volledig ingevulde gezondheidsverklaring van de lokale GGD kunnen laten zien. En mensen die Frankrijk bezoeken moeten een volledige verklaring op erewoord overleggen om te verklaren dat ze geen symptomen van coronavirus hebben.

Ook kunnen die eisen verschillen voor passagiers uit verschillende landen. Welke eisen er wereldwijd precies per land gesteld worden, en voor welke nationaliteit die gelden, kun je hier opzoeken.

Temperatuurtest

Overigens geldt het vaak ook andersom. Passagiers afkomstig uit verschillende landen op de zogeheten EASA-lijst (waaronder België, Frankrijk, Italië, Zweden en Groot-Brittanië) moeten bij binnenkomst op een Nederlands vliegveld het Health Screening Form van het RIVM ingevuld en wel op zak hebben. Zij moeten dat al laten zien vóór ze het vliegveld instappen. 

Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

Nieuwe versies wijken telkens iets af van het oorspronkelijke virus. Dat klinkt heel eng, maar moeten we ons ook echt zorgen maken?

In enkele landen is een gezondheidsverklaring niet voldoende, zegt KLM. "In China, Zuid-Korea, Singapore, Turkije en Italië wordt op sommige luchthavens ook een temperatuurtest gedaan." KLM vliegt op dit moment overigens nog niet op Turkije.

Coronatest voor vertrek

Sommige landen gaan nóg verder, die hebben hun luchtruim nog altijd voor alle of bepaalde nationaliteiten gesloten. Of de lokale autoriteiten willen dat je vóór vertrek een coronatest doet, zoals Curaçao en Bonaire. Alleen bij een negatieve uitslag, mag je die landen betreden.

Maar hoe je aan zo'n test komt? Dat is lastig, want bij de GGD kun je alleen terecht voor een coronatest als je klachten hebt. Maar er zijn een aantal commerciële initiatieven waar je tegen betaling toch zo'n test kunt laten doen. Corendon biedt bijvoorbeeld gratis testen aan als je via hen boekt.

Uitslag binnen 24 uur

Ook via KLM Health Services kun je een test laten doen. Zij werken met een zogeheten PCR-test. Daarbij wordt gekeken of er zich virusdeeltjes in de neus- of mondholte bevinden. Het resultaat van die test komt binnen 24 tot 32 uur, en de passagier krijgt daar ook een Engelstalig certificaat bij geleverd. De kosten voor deze test is 179 euro.

"We testen alleen mensen die niet onder het Nederlandse testbeleid vallen en geen gezondheidsproblemen of Covid-19 symptomen hebben. Heeft u klachten of ontwikkelt u klachten zoals koorts, hoesten, keelpijn of rhinitis? Dan kunnen we u helaas niet testen en verwijzen wij u naar de GGD", staat te lezen op hun site.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Maar pas op: deze manier van screening is niet waterdicht, omdat zo'n test slechts een momentopname is. Het kan zijn dat de passagier nog in de incubatieperiode zit waarbij het virus nog niet gevonden kan worden. Of dat de passagier besmet raakt tussen het moment van de test en het begin van zijn of haar reis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore