Ga naar de inhoud
Protest Malieveld

Kritiek op politieoptreden Den Haag, maar 'beelden zijn momentopname'

Agenten in burger mengen zich tussen onruststokers Beeld © ANP

Argwanende reacties op sociale media over het hardhandige politieoptreden bij de demonstratie tegen de anderhalvemetersamenleving in Den Haag. Op filmpjes die rondgaan op Twitter, Facebook en YouTube lijkt het alsof de politie bewust uit was op rellen. Korpschef Henk van Essen waarschuwt om niet te snel te oordelen op basis van deze 'fragmentarische beelden'.

Een van de video's die veel reacties losmaakt is die van een arrestatiepoging door agenten in burger. Te zien is dat hun poging mislukt en zij vervolgens dekking krijgen van politie in uniform. Een van de 'stillen' stapt in bij een ME-busje, maar ook vrij snel weer uit. Daarna vertrekken de agenten in burger te voet richting het station.

Dit zijn de beelden waarom het gaat:

De video werd gemaakt door Amadon Teunissen – die naar het Malieveld kwam om met zijn persbureau verslag te doen van de demonstratie. "Ik heb mijn best gedaan om het zo neutraal mogelijk te houden en te documenteren wat er gebeurde", zegt Amadon – die de gebeurtenissen vanaf het dak van zijn busje vastlegde.

Wie heeft welke rol?

Mensen lijken in de video te zien wat ze willen zien. De één ziet in het filmpje bewijs voor een provocatie door de politie. "Zij zijn degenen die begonnen. Niet de hooligans zelf!" Sabotage, concludeert een ander. 

Ook Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet deelde het fragment van Amadon. "Wat is dit?! Relschoppers komen arrestatiebusje uit? Zeker weten we op dit moment nog niets. Maar de beelden zijn verbijsterend", twittert hij

Amadon is argwanend om op basis van zijn filmpje conclusies te trekken over de rol van de politie. Wel staat voor hem een ding vast: "Het is gewoon een heel stom uitgevoerde arrestatie. Het is geen uitlokking, maar een stomme menselijke fout. Het is de vlam die in de pan slaat", zegt Amadon.

Uitleg van de politie

Op Twitter reageert de Haagse politie op de beschuldigingen. "Onze collega's in burger proberen een van de onruststokers aan te houden. Zoals te zien is lukt dat niet, dus hergroeperen ze zich om opnieuw te kunnen aanhouden", staat in een tweet. 

Sfeer demonstratie Malieveld slaat om, ME voert charges uit

01:18
Politie grijpt in bij protest Den Haag

Bij publicatie van zijn video heeft Amadon het neutraal mogelijk willen houden. "Ik kan er niet over oordelen. Wat mensen zien of denken te zien: het beeldmateriaal geeft alleen een momentopname. Wat er precies gebeurt kan ik ook niet zeggen. Wie zijn die hooligans die met stenen gooien? Ik weet het niet."

Op sociale media worden ook video's gedeeld van waterkanonnen, die de politie inzet om demonstranten weg te drijven van het Malieveld.

Volgens desinformatie-expert Ruurd Oosterwoud hebben critici van het politieoptreden daar goud mee in handen. "Als de politie waterkanonnen inzet, is dat prachtig materiaal om te laten zien dat de politie slecht is. Een beeld van de politie met een waterkanon is een heel machtig en emotioneel beeld. Terwijl ze soms natuurlijk gewoon moeten reageren."

Inrijden op demonstranten?

Een treffend voorbeeld is een filmpje van een ME-busje dat met snelheid richting demonstranten rijdt. Vanuit het ene standpunt lijken demonstranten op de hielen te worden gezeten en ontsnappen ze op het nippertje aan een aanrijding door het busje. Maar een video vanuit een andere hoek schetst een wat genuanceerder beeld: het ME-busje kwam helemaal niet dicht op de demonstranten. 

Volgens Oosterwoud is het moeilijk om mensen te overtuigen van de andere kant van een verhaal. "Het gaat om een groep die al erg gevoelig is voor dit soort filmpjes. Ze zeggen: persoonlijk contact is waar ik voor leef, de staat mag mij niet opdragen dat niet te hebben. Ze zoeken elkaar op in alternatieve groepen op Facebook."

Trauma

Waardoor wordt dit gevoel veroorzaakt? "Het lastige is dat er vaak een soort trauma aan ten grondslag ligt. Er is iets gebeurd in de persoonlijke sfeer. Deze mensen zijn bijvoorbeeld op een bepaalde manier tegengewerkt door de overheid. Denk aan mensen die op een boerderij wonen waar de overheid en windmolen naast wil bouwen waar ze niets over te zeggen hebben."

'Ongeregeldheden
Lees ook:
'Ongeregeldheden Den Haag stonden los van coronaprotest'