Hoger beroep

Familie Anne Faber noemt strafvermindering Michael P. 'klap in het gezicht'

23 juni 2020 13:38 Aangepast: 29 juni 2020 15:44
De oom van Anne Faber staat na de uitspraak de pers te woord. Beeld © Jeroen Wetzels

De familie van Anne Faber heeft gereageerd op de uitspraak in het hoger beroep van Michael P. "Elke strafvermindering is een klap in het gezicht."

Michael P., de man die is veroordeeld voor het ontvoeren, verkrachten en doden van Anne Faber, is te hardhandig aangepakt bij zijn arrestatie, en dus verkort de Hoge Raad zijn gevangenisstraf met vier maanden. Daarmee komt zijn straf uit op 27 jaar en 8 maanden cel, en tbs. 

De familieleden van Anne waren niet aanwezig in de rechtbank. Ze hebben gereageerd op de beslissing van de Hoge Raad en geven aan dat ze 'met ontsteltenis hebben kennisgenomen van deze uitspraak'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoge Raad: celstraf Michael P. 4 maanden korter om hardhandige arrestatie

'Onze geliefde Anne'

"Onze geliefde Anne werd op 29 september 2017 op gruwelijke wijze misbruikt en vermoord. Vervolgens heeft de dader geprobeerd haar lichaam en alle sporen te laten verdwijnen met het doel zelf vrijuit te gaan."

Verder staat er in de verklaring: "Gezien het onvoorstelbaar grote leed dat deze man heeft veroorzaakt en het grote gevaar dat Michael P. is en zal blijven voor de samenleving, ervaart de familie elke dag strafvermindering als een klap in het gezicht."

Misschien nog in leven

De familie stelt bovendien dat de hardhandige aanhouding te maken had met het vinden van Annes DNA op zijn jas en het feit dat ze misschien nog in leven was.

"Deze omstandigheden zouden bepalend moeten zijn om geen strafvermindering te geven."

Dit zegt de advocaat van Michael P.: 

"Ik kan me voorstellen dat het voor de nabestaanden een opluchting zal zijn dat de zaak hiermee definitief tot een einde is gekomen", zegt Niels Dorrestein tegen RTL Nieuws. Hij is de advocaat van Michael P..

Deze beslissing is volgens hem ook voor toekomstige rechtszaken belangrijk. "Het is goed om te zien dat onrechtmatig politieoptreden bestraft kan worden."

Reactie P. nog niet bekend

Hoe P. op de beslissing van de Hoge Raad heeft gereageerd, kan Dorrestein nog niet zeggen. "Dat zal ik nog met hem moeten bespreken."

Er is nog één stap die P. en zijn advocaat kunnen zetten, en dat is naar het Europese Hof. Of ze dat gaan doen, is niet duidelijk. "We zullen eerst het arrest moeten bestuderen om te kijken of er een reden is om die stap te nemen en of de cliënt dat zou willen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder Anne Faber: 'Hoe durft hij te spreken over zijn pijn'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore