Moordenaar Anne Faber

Hoge Raad: celstraf Michael P. 4 maanden korter om hardhandige arrestatie

23 juni 2020 12:39 Aangepast: 23 juni 2020 17:24
Michael P. tijdens een vorige zitting.

Michael P., de man die is veroordeeld voor het ontvoeren, verkrachten en doden van Anne Faber, is te hardhandig aangepakt bij zijn arrestatie, en dus verkort de Hoge Raad zijn gevangenisstraf met vier maanden. Daarmee komt zijn straf uit op 27 jaar en 8 maanden cel, en tbs.

Het gerechtshof in Arnhem had P. vorig jaar in hoger beroep 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd.

Arrestatie

Maar P. (30) en zijn advocaten vonden dat het hof destijds te weinig rekening heeft gehouden met de hardhandige manier waarop de politie hem heeft aangepakt bij zijn arrestatie. Daar was de Hoge Raad het mee eens. 

Niet terugverwezen naar het hof

De Hoge Raad vindt het niet nodig of wenselijk om de zaak terug te verwijzen naar het hof. Dit is tamelijk uitzonderlijk. Doorgaans wordt een strafzaak na een geslaagde cassatieprocedure bij de raad terugverwezen naar een hof.

De Hoge Raad woog onder meer de belangen van de nabestaanden van Faber mee bij de beslissing de zaak zelf af te doen. De veroordeling van P. is daarmee definitief. Naast de celstraf kreeg hij van het hof ook tbs met dwangverpleging opgelegd.

Den Dolder

Anne Faber (25) verdween op 29 september 2017 tijdens een fietstocht in het gebied tussen Soest en Den Dolder. De verdwijning leidde tot een grootscheepse zoektocht. Door een DNA-spoor op de gevonden jas van het slachtoffer kwam de veroordeelde zedendelinquent P. als verdachte in beeld. Hij zat op dat moment in een kliniek in Den Dolder het laatste deel van een straf uit voor de verkrachting van twee minderjarige meisjes in 2010.

Bij zijn arrestatie pakte de politie P. stevig aan, omdat Faber toen nog spoorloos was en de mogelijkheid bestond dat zij nog in leven zou zijn. Op aanwijzing van P. werden haar stoffelijke resten gevonden in een door P. gedolven graf nabij Zeewolde.

Hardhandige arrestatie

Het Arnhemse hof had wel kritiek op de manier waarop P. is aangehouden, maar vond strafvermindering niet nodig. In zijn advies aan de Hoge Raad schreef de advocaat-generaal dat het hof niet goed genoeg heeft uitgelegd waarom niet.

De AG vond dat de zaak op dit punt opnieuw moet worden beoordeeld. Voor het overige kan de veroordeling van P. gehandhaafd blijven, meende de AG. De Hoge Raad was niet gebonden aan het advies.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies: handhaaf veroordeling in zaak-Anne Faber, bekijk straf opnieuw

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore