Ga naar de inhoud
Ria van der Steen schrijft over het MH17-proces

Nabestaande Ria blogt over MH17-proces: 'Ze trekken werkelijk álles in twijfel'

Ria van der Steen houdt voor RTL Nieuws een blog bij over de MH17-zaak.

Deze week is de verdediging aan het woord in het MH17-proces. Ria van der Steen, die haar vader en stiefmoeder bij de ramp verloor, volgt de zaak op de voet. Voor RTL Nieuws houdt ze een blog bij. Dit is de vijfde in de serie. "Het grote spel is begonnen met het doel twijfel zaaien."

Onderzoek, onderzoek, onderzoek, extra onderzoek, nieuwe verhoren, nieuwe getuigen, dat zijn de woorden die door mijn hoofd galmen als ik het rechtsgebouw uit loop. Volgens de verdediging ontbreekt er heel wat in het onderzoek dat is gedaan door het Openbaar Ministerie.

Voor het eerst geven de advocaten bij de opening ook aan dat ze zich vanaf nu publiekelijk zullen uitlaten over deze zaak. Kennelijk opdracht van de verdachte. Het grote spel is begonnen met het doel twijfel zaaien en dat bereik je het best door vragen en tegenstelling de wereld in te slingeren. Het liefst bij een zo groot mogelijk publiek. Ze komen vast ergens op tv. Ik ga niet kijken. Ik heb ze genoeg gehoord. Het is vast voer voor vele complotdenkers.

Advocaat
Lees ook:
Advocaat MH17-verdachte: vervolging is 'overhaaste beslissing'

Ze trekken werkelijk álles in twijfel. Van: was het wel een BUK-raket? Tot de volledigheid van de gegevens van de flightrecorder (de zwarte doos) - en alles wat je er tussen kunt bedenken. Waarom luister ik hier eigenlijk naar? Waarom wilde ik dit nou toch? Ik heb geen tijd om daar het antwoord op te bedenken.

Pfff. Het is wel een beetje eentonig op deze manier.

Het relaas over het ontbreken van bewijs. Of het in hun ogen verkeerd interpreteren van onderzoeksresultaten. Of specifieke informatie bewust niet gebruikt te hebben... het gaat maar door. Na iedere 5 zinnen hoor je 'wij vragen om nader onderzoek of getuigen (nogmaals) te horen'. Pfff. Het is wel een beetje eentonig op deze manier.

Er klinkt vaak een zucht, of er wordt nog even iets hardop 'gefluisterd' op de tribune. Niemand van 'ons' (lees: nabestaanden) kan dit nog serieus nemen. We krijgen ondanks de ernst van deze zaak toch even iets lacherigs, en wat fijn dat we dat kunnen delen.

Nabestaande
Lees ook:
Nabestaande Ria blogt over het MH17-proces: 'Beelden waren pijnlijk om te zien'

Vandaag geen nare beelden van de ramp of testontploffingen. Nee, vandaag worden de pleidooien ondersteund met interviews die van internet zijn geplukt en waarvan een compilatie is gemaakt. Verschillende 'deskundigen' vertellen voor een camera over wat de oorzaak is van de gaten die te zien waren in de wrakstukken die zijn onderzocht, gevolgd door de zin van de advocaat: "Wij willen graag deze getuigen horen."

Wij doen er lacherig over en ik vraag me af of de verdediging zelf niet ook zo nu en dan van binnen moeten lachen om deze vertoning. Want een vertoning is het wel, maar wel een ongeloofwaardige.

MH17-proces
Dossier:
MH17-proces