'Te snel commentaar'

Minister Grapperhaus staat achter optreden politie tijdens protest Malieveld

22 juni 2020 23:53 Aangepast: 23 juni 2020 00:00
Minister Ferd Grapperhaus na een eerder beraad. (archieffoto) Beeld © ANP

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie staat 'volledig' achter het optreden van de politie tijdens het protest op het Malieveld tegen de lockdown. Vandaag gaat de minister om de tafel met de politie.

Afgelopen zondag trokken vierhonderd hooligans naar Den Haag om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Volgens de minister is er te snel commentaar geleverd op het optreden van de politie, die onder meer een waterkanon inzette.

'Volledig achter de politie'

Grapperhaus is het dan ook niet eens met 'stemmingmakerij' op internet.

"Dat is afkeurenswaardig en grievend voor de mensen die hun werk zitten te doen. Ik sta volledig achter de politie", zegt de minister na afloop van het Veiligheidsberaad in Utrecht. Mensen moeten volgens hem niet direct commentaar leveren en eerst de feiten afwachten. 

Sfeer demonstratie Malieveld slaat om, ME voert charges uit

Met waterkanonnen en politiepaarden probeerde de ME te voorkomen dat betogers het centrum in trokken.

"Het gaat om volwassen kerels die dingen naar agenten gooien. Ik weet niet wat voor rotzooi ze allemaal hebben gebruikt. Mensen van mijn leeftijd met verkeerde bedoelingen die alleen maar de boel willen verstieren. Voor hen heb ik nul sympathie. Zij moeten beter weten en verdienen lik op stuk."

Geen nieuwe richtlijnen voor demonstraties

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad laat weten dat de ervaringen van Den Haag meegenomen worden bij de volgende protesten. "Er komen geen nieuwe richtlijnen voor demonstraties. Dat is niet nodig. Demonstreren is een grondrechtelijk goed. Het is nu misgegaan omdat een stel onverlaten zich nergens iets van aantrekt. Tegen hen wil ik zeggen: organiseer je eigen demo."

Vandaag zal minister Grapperhaus van Justitie naar aanleiding van de rellen van zondag overleggen met de voorzitters van de politiebonden, de centrale ondernemingsraad en de korpsleiding. Daarna zullen zij met een gemeenschappelijke verklaring komen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ME omsingelt laatste betogers tegen coronamaatregelen op Malieveld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore