Ga naar de inhoud
Omstreden uitspraken

Johan Derksen: 'Ik bied geen excuses aan en ga niet door het stof'

Johan Derksen tijdens Veronica Inside. Beeld © ANP

Johan Derksen biedt geen excuses aan voor zijn uitspraken in het programma Veronica Inside. Dat zei hij aan het begin van de nieuwe uitzending vanavond. "Ik bied mijn excuus niet aan, ik trek het boetekleed niet aan en ik ga niet door het stof."

Derksen en zijn tafelgenoot René van der Gijp stelden in de uitzending van vorige week dat het wel meeviel met het racisme in Nederland. Ze vielen uit tegen rapper Akwasi, die een toespraak hield tijdens het protest op de Dam. Veronica liet een dag later weten Derksen niet aan te spreken op zijn uitlatingen. "Uitspraken binnen VI komen voor rekening van de mensen aan tafel", reageerde de zender.

Geen reclameblok vanavond

Verschillende bedrijven, waaronder Gamma en SNS Bank, lieten weten niet meer rondom het programma te willen adverteren. De uitzending van vanavond zal daarom zonder reclameblokken worden uitgezonden. Oranje-internationals, gaven daarnaast aan niet meer geïnterviewd te wilden worden door het programma.

Internationals
Lees ook:
Internationals Oranje boycotten Veronica Inside om uitspraken Johan Derksen

Derksen gaf eerder tegen het AD al aan dat hij zijn mening zal blijven verkondigen, tot zijn 'laatste slik'. Daar blijft hij vanavond bij. Hij stelt: "Ik heb het idee gekregen dat niet iedere grap van mij goed valt." 

Wilfred Genee vond het mede daardoor nodig om aan het begin van het programma nogmaals 'het concept van het programma' uit te leggen. "Johan is geen minister-president, dit is een programma van amusement en lichtheid."

'Het was een verkeerde grap' 

Derksen gaf wel toe dat hij een verkeerde grap maakte over rapper Akwasi toen er een foto van zwarte piet in beeld kwam, en Derksen zich hardop afvroeg of dat Akwasi was op de foto. "Ja, dat was een verkeerde grap, maar dit werd uitvergroot en werd een grote rel."

Derksen gaf vanavond aan dat hij deze grap maakte, omdat hij vond dat Akwasi dat verdiende na, wat Derksen noemt, 'oproepen tot geweld op de Dam'. "Ik dacht: die kan wel een tik gebruiken." De rapper zei tijdens zijn toespraak: "Op het moment dat ik een Zwarte Piet tegenkom in november, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht."

OM
Lees ook:
OM onderzoekt uitspraken rapper Akwasi op de Dam

Voor de uitzending van vanavond heeft het programma het aantal tafelgasten wel uitgebreid om 'de dialoog aan te gaan'. Oud-voetballer Dries Boussatta en advocate Natasja Harlequin gingen in op het aanbod, Akwasi, Ruud Gullit en enkele spelers van het Nederlands elftal gaven aan niet aan te schuiven aan tafel.