'Niet zo handig'

Afrikaantjes krijgen andere naam in Winterswijk, deels door racismediscussie

22 juni 2020 19:59 Aangepast: 22 juni 2020 20:01
Afrikaantjes, of zoals ze nu in Winterswijk heten: 'tagetes' Beeld © ANP

Deze vrolijke bloemen heten in Winterswijk sinds kort niet meer afrikaantjes, maar tagetes. Dat is de officiële wetenschappelijke naam van de planten.

"Met de beste bedoelingen, omdat onze groenbeheerder daar dacht dat het gebruik van de naam afrikaantjes in deze tijd misschien niet zo handig was", zegt een woordvoerster van ROVA, het bedrijf dat voor de buitenruimte in Winterswijk zorgt.

Nieuwe bordjes

Op een aantal plekken in Winterswijk zijn bloembedden ingezaaid om larven van kevers te bestrijden. Vanwege de geur van de tagetes blijven de beestjes liever uit de buurt. 

Toen er nieuwe bordjes gemaakt moesten worden, kwam ROVA op het idee om de bloemen bij hun wetenschappelijke naam te noemen. Bij de planten staat nu een bordje met uitleg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afscheid van racistische woorden: 'Deze lijst is nooit klaar'

"Het is voor tuinlieden heel gewoon om planten bij de wetenschappelijke naam te noemen. Maar de huidige racismediscussie speelt hier ook een rol", legt ROVA uit. "Het gebruik van de naam afrikaantjes is in deze tijd misschien niet zo handig." 

Oorsprong naam

Tagetes zou oorspronkelijk iets betekenen als 'een God met het gezicht van een kind en de wijsheid van een oude man'. Van de naam afrikaantjes is de oorsprong niet helemaal duidelijk.

Wat vast staat is dat de plant door de Spanjaarden in de koloniale tijd uit Zuid- of Midden-Amerika naar Europa is gebracht. Hier werden ze geplant in islamitische tuinen, waar de naam vandaan zou komen. Een andere mogelijkheid is dat ze vanuit Europa naar Noord-Afrika zijn gebracht en zo hun naam kregen. 

Op de naamsverandering kwamen spottende reacties. "Een ongelukkig gevolg van een goedbedoelde actie", zegt de organisatie. De groenbeheerder is niet van plan om alle tagetes in de gebieden waar ze worden gezaaid een andere naam te geven. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore