Ga naar de inhoud
'Wereld vol psychopaten'

Thijs H. blijft bij eerdere bekentenis: onder psychose drie mensen gedood

Thijs H. en zijn advocaat tijdens een eerdere zitting. Beeld © ANP

Thijs H. heeft nogmaals toegegeven dat hij vorig jaar drie mensen heeft doodgestoken. Maar hij zou dat naar eigen zeggen hebben gedaan omdat hij psychotisch was.

De 28-jarige H. bekende voor de rechtbank in Maastricht dat hij op 4 mei vorig jaar een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes in Den Haag met vele messteken van het leven heeft beroofd. Drie dagen later stak hij op de Brunssummerheide bij Heerlen een 63-jarige vrouw en vervolgens een 68-jarige man dood.

Gruwelijke feiten

Hij werd op 8 mei 2019 aangehouden. Bij de politie bekende hij voor het eerst dat hij de gruwelijke feiten heeft gepleegd. Vorig jaar augustus herhaalde hij tijdens een inleidende zitting bij de rechtbank die bekentenis.

Hoe kwam Thijs H. tot zijn daden?

 • Na een puberteit waarin hij veel blowt en een hasjverslaving opdoet, gaat H. met wisselend succes studeren in Leiden en Delft.
 • In 2016 gaat hij als data-analist aan de slag in Amsterdam.
 • In 2017 krijgt hij last van burn-outklachten.
 • In 2018 begint hij 'door te draaien'. In september van dat jaar meent hij via Netflix-series codetaal te horen en te zien. De wereld is in handen van psychopaten, verklaart hij. "Dit maakte me heel angstig."
 • In november van 2018 doet H. een zelfmoordpoging. H. daarover: "Ik dacht dat vrienden mij zouden ontvoeren en martelen. Dit hebben ze mij in codetaal laten weten. Die angst was zo heftig. Daarom besloot ik het zelf maar te doen. Niet dat ik per se dood wilde, maar omdat ik bang was."
 • H. begint hierna zijn vrienden te mijden. Hij gebruikt steeds meer cannabis om te kunnen slapen, ondanks het advies van psychiater om het niet te doen. "Ik was verslaafd en het lukte me niet om te stoppen."
 • In november 2018 gaat hij in behandeling bij GGZ-instelling Mondriaan.
 • In maart 2019 doet een psychiater een voorstel H. te behandelen voor ADHD.
 • Op 23 april 2019 overlijdt H.'s oom Ab.
 • 30 april 2019: de uitvaart van zijn oom, H. is erg emotioneel en aangedaan. Hij keert terug naar Den Haag. "Ik had het idee dat hele familie boos op me was. Ik dacht dat ze in een codetaal aan het praten waren. Ik voelde me ongemakkelijk." Volgens H. is de begrafenis van zijn oom de trigger van zijn psychose.
 • Woensdag 1 mei heeft H. telefonisch contact met zijn ouders. Die merken dat het helemaal niet goed met hem gaat.
 • Zijn vader rijdt 's avonds laat naar Den Haag. Diezelfde avond belt zijn moeder nog met de spoedzorg van Mondriaan. Ze voelt zich radeloos.

Reconstructie zaak-Thijs H.: drie moorden in vier dagen

03:16
Eén moord in Den Haag, twee in Limburg en één verdachte: de 27-jarige Thijs H. Wat gebeurde er precies begin mei vorig jaar?

Pink afgesneden

De rechtbank vroeg hem vandaag, kort na het begin van de eerste zittingsdag, of hij bij zijn bekennende verklaring bleef. Hij beantwoordde de vraag bevestigend.

In alle gevallen is hij, gewapend met een mes, op pad gegaan met de bedoeling mensen te vermoorden. Het ging om willekeurig gekozen slachtoffers. Zij werden vele malen gestoken. Van het slachtoffer in Den Haag werd ook een pink afgesneden.

Toerekeningsvatbaar of niet?

H. heeft eerder gezegd dat hij psychotisch was. Het Openbaar Ministerie heeft daar twijfels over. Volgens gedragsdeskundigen moet H. voor volledig ontoerekeningsvatbaar worden gehouden.

De rechtbank komt later nog toe aan een van de centrale vragen van de zaak: waarom is Thijs H. met een mes op pad gegaan, met het voornemen mensen te doden?

Thijs H. tegen nabestaanden: 'Ik hoop dat jullie steun vinden'

01:29
Thijs H. wordt ervan verdacht drie wandelaars te hebben doodgestoken, richtte zich tijdens een eerdere zitting tot de nabestaanden. "Het spijt me verschrikkelijk."