Nu alleen noodzakelijk reizen

NS-directeur verwacht dat we binnenkort weer meer met de trein kunnen reizen

22 juni 2020 13:09
Mondkapjes in het ov Beeld © ANP

NS-directeur Roger van Boxtel verwacht dat het Outbreak Management Team (OMT) volgende week het advies geeft dat er weer meer met de trein gereisd kan worden. "We gaan die kant op."

"Ik hoop echt dat we vanaf volgende week het signaal krijgen dat u weer vertrouwd met de trein kunt", zei Van Boxtel vanmorgen in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers

Goede kant op

De volksgezondheid blijft volgens Van Boxtel leidend, maar hij ziet steeds meer ruimte om de huidige maatregelen voor het reizen met het openbaar vervoer te versoepelen. "Het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen. Het gaat de goede kant op."

De NS trekt volgens Van Boxtel alles uit de kast om de reiziger veilig te vervoeren. Zo is er ventilatie geïnstalleerd in de treinen, die gelijk is aan de ventilatie in het vliegtuig. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alles wat je moet weten over mondkapjes in het openbaar vervoer

Tot nu toe werd opgeroepen om alleen voor noodzakelijke reizen op pad te gaan. Daarnaast is het per 1 juni verplicht om in het ov een mondkapje te dragen.

Veilig rijden of niet

Van Boxtel vraagt bedrijven en reizigers om de eerder genomen voorzorgsmaatregelen te blijven respecteren. "Houd afstand en mijd drukte. Voor de NS-medewerkers geldt: je rijdt veilig, of je rijdt niet."

Dit zijn nu de precieze regels in het ov:

Het openbaar vervoer rijdt grotendeels weer met de normale dienstregeling. Wel zijn er een aantal punten waar je als reiziger rekening mee moet houden: 

  • Gebruik het openbaar vervoer alleen als het écht nodig is. 
  • Zonder mondkapje kom je de trein, bus, tram of metro niet in.
  • Hierbij geldt dat je bij elke reis in het ov een nieuw of gewassen mondkapje nodig hebt. Dus als je in de ochtend én in de middag of avond reist, heb je twee mondkapjes nodig, of moet je het tussendoor goed wassen.
  • Het advies is om het mondkapje in het ov zo min mogelijk af te zetten.
  • Een zakdoek voor je mond en neus knopen is niet voldoende, omdat die niet genoeg aansluiten op je gezicht.
  • Een herbruikbaar mondkapje moet je zo steriel mogelijk bewaren. Bijvoorbeeld in een afgesloten zakje.

'Heel raar en benauwd': reizigers moeten wennen aan mondkapjes

Het openbaar vervoer rijdt sinds 1 juni weer grotendeels volgens de reguliere dienstregeling. Alleen moet iedereen nu een mondkapje op. En dat is voor de meesten nog een beetje onwennig. "Het is in het begin superwarm, maar je went er wel aan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore