Protest Malieveld

'Ongeregeldheden Den Haag stonden los van coronaprotest'

22 juni 2020 09:50 Aangepast: 22 juni 2020 09:51
Bij Den Haag Centraal zocht een groep de confrontatie met de politie. Beeld © ANP

Dat de demonstratie tegen de coronamaatregelen in Den Haag gisteren uit de hand liep, is de schuld van een kleine groep mensen die daarheen kwam om te rellen. Dat zegt voorzitter Hubert Bruls van het overleg van de veiligheidsregio's in het NOS Radio 1 Journaal.

Bruls zegt te snappen dat mensen willen demonstreren, en de demonstratie verliep volgens hem een tijdlang prima. Er was afgesproken dat mensen zich aan de verplichte afstand zouden houden en dat ze na een korte demonstratie weer zouden vertrekken.

Kleine groep 

"Met de meeste mensen is goed te communiceren", zegt Bruls. "Ook met de organisatoren. Het probleem zit in een kleine groep die erop afkomt. Een aantal mensen is het echt aan het verstieren voor de rest. (...) Ik heb alle begrip voor wat mensen zoeken, maar ik heb weinig begrip voor mensen die dan met andere redenen daarnaartoe gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij demonstreerden vandaag op het Malieveld: dit is waarom

Waarnemend burgemeester van Den Haag Johan Remkes schreef gisteravond in een persbericht ook dat het om een kleine groep ging. "Dit heeft niets meer met demonstreren of vrijheid van meningsuiting te maken. Deze groep was doelbewust uit op het verstoren van de openbare orde." 

400 arrestaties

Bij de demonstratie werden zo'n 400 mensen gearresteerd, de meesten van hen omdat ze niet wilden vertrekken van het Malieveld. Bij Den Haag Centraal zocht een groep relschoppers de confrontatie met de politie, die hen met onder meer een waterkanon terugdreef naar het Malieveld.

De politie had informatie gekregen dat groepen onruststokers, onder wie voetbalsupporters, zich zouden mengen in de demonstratie. Veel mensen die waren aangehouden, werden kort daarna weer heengezonden.

Sfeer demonstratie Malieveld slaat om, ME voert charges uit

In het centrum van Den Haag voerde de ME met paarden en waterkanonnen charges uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore