Voetbalhooligans

Politie arresteert 400 personen bij protest op Malieveld tegen coronamaatregelen

21 juni 2020 22:06 Aangepast: 22 juni 2020 09:19
De politie heeft de demonstranten die weigeren te vertrekken omsingeld op het Malieveld. Beeld © ANP

De politie in Den Haag heeft vandaag ongeveer 400 personen aangehouden rond het protest op het Malieveld tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Dat heeft de politie zojuist bekendgemaakt. De meeste mensen werden gearresteerd toen ze na 17.00 uur niet wilden vertrekken van het Malieveld.

Dat meldde de gemeente na afloop van een onrustige dag waarbij de Mobiele Eenheid meerdere charges uitvoerde en ook het waterkanon werd ingezet tegen betogers.

Charges

De gemeente maakte eerder op de avond bekend dat burgemeester Johan Remkes de demonstratie op het Malieveld verbood vanwege de volksgezondheid én omdat hij wanordelijkheden vreesde.

De politie had informatie dat groepen onruststokers, onder wie voetbalsupporters, zich zouden mengen in de demonstratie. Volgens de gemeente waren 'die groepen vanuit verschillende regio’s uit het land' vandaag inderdaad naar Den Haag gekomen. Remkes besloot een korte betoging toe te staan, maar daarna bleven mensen hangen op het terrein. 

 

Sfeer demonstratie Malieveld slaat om, ME voert charges uit:

Op het Malieveld in Den Haag zijn toch duizenden betogers bijeen die tegen de coronamaatregelen demonstreren. Een deel van een groep vertrok richting het centrum. De ME heeft daar charges uitgevoerd met paarden en waterkanonnen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ME omsingelt laatste betogers tegen coronamaatregelen op Malieveld

Hooligans

Goed ingevoerde bronnen zeggen tegen het AD dat het om een gecoördineerde actie gaat van voetbalhooligans uit heel Nederland. Supporters zouden elkaar hebben opgeroepen om op het Malieveld te gaan vechten. Daarom stond de Mobiele Eenheid uit het hele land paraat om in te grijpen, mocht de situatie uit de hand lopen.

Bij Den Haag Centraal zocht een groep relschoppers de confrontatie met de politie, die hen met onder meer een waterkanon terugdreef naar het Malieveld.

Later keerde de rust terug. Toch hield de politie in totaal zo'n 400 demonstranten op het Malieveld aan. Het ging om mensen die rond 17.00 uur ondanks oproepen van de politie om weg te gaan, toch nog op het terrein waren toen de ME de aanwezigen omcirkelde. Binnen die cirkel werd iedereen aangehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij demonstreerden vandaag op het Malieveld: dit is waarom

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore