Standbeeld

Politie onderzoekt camerabeelden van relschoppers in Hoorn

21 juni 2020 19:33
Beeld © ANP

De politie zegt inmiddels veel camerabeelden te hebben van de relschoppers die zich afgelopen vrijdagavond in Hoorn tegen de politie keerden na demonstraties voor en tegen het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. De recherche onderzoekt de beelden op strafbare feiten, laat de politie vandaag weten.

Na de demonstraties in Hoorn afgelopen vrijdag werden twaalf verdachten aangehouden. Vier van hen werden met een bekeuring op zak vrijgelaten en tegen acht personen is proces-verbaal opgemaakt. Ook zij zijn inmiddels vrij, maar blijven verdacht van onder meer opruiing, mishandeling en openlijke geweldpleging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeester Hoorn: rellen rond standbeeld Coen bewust uitgelokt

Op de camerabeelden zijn meer mensen te zien die zich schuldig maken aan het plegen van strafbare feiten zoals het gooien van stenen, vuurwerk en stoelen naar politiemensen en politiepaarden. Een politieman raakte hierdoor lichtgewond, evenals een politiepaard.

De politie roept deze onbekend gebleven personen op zich te melden. Doen zij dit niet, dan lopen zij het risico dat de camerabeelden later worden vrijgegeven voor de opsporingsberichtgeving.

Rellen

De demonstraties voor en tegen het monument van Jan Pieterszoon Coen verliepen vrijdagavond rustig en vreedzaam. Een groep van ongeveer honderd jongeren verliet de demonstratie en trok naar de binnenstad. De gemeente vermoedt dat deze groep niet betrokken was bij de demonstratie, maar doelbewust naar Hoorn was gekomen om te rellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moet standbeeld JP Coen weg? Dit is waarom (en waarom niet)

De ME werd ingezet om de relschoppers terug te dringen. Vervolgens ging een andere groep van honderd tot tweehonderd jongeren bij het station zich met de situatie bemoeien. Ook deze groep keerde zich tegen de politie en verstoorde de openbare orde.

Beeld Britse slavenhandelaar neergehaald en gedumpt

In het Engelse Bristol is een standbeeld van Edward Colston neergehaald en in een rivier gegooid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore