Corona-update, stel je vraag

Hoe komt het dat in warme landen corona nog volop aanwezig is?

21 juni 2020 16:01

Er werd lange tijd gezegd dat het coronavirus waarschijnlijk zou afzwakken zodra de temperaturen zouden stijgen. Maar, zeggen lezers Josje, Anton, Willem en Marie Louise, in het is nu warm in Brazilië en China en daar komt een tweede golf besmettingen op gang. Wat is dan de invloed van het klimaat?

In Brazilië is het ruim 25 graden en in Peking, China, is het ruim 30 graden. Toch verbrak Brazilië eerder deze week zijn eigen record van coronabesmettingen. Het Zuid-Amerikaanse land registreerde bijna 35.000 besmettingen op een dag.

Ook in China is er weer een stijgende lijn in de besmettingen te zien. De stemming in Peking sloeg volledig om, nadat in vier dagen tijd 79 nieuwe besmettingen zijn gemeld.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Coen Berends van het RIVM legt nog een keer uit hoe mensen het virus oplopen. "Het wordt vooral verspreid via grotere druppeltjes die mensen uitniezen of -hoesten. Die druppeltjes blijven niet lang in de lucht hangen en daarom verspreiden ze zich normaal gesproken dus ook niet over grotere afstand."

Vergelijking met griep

In eerste instantie dachten virologen dat het coronavirus minder besmettelijk zou zijn in het warme weer. Die conclusie werd getrokken toen het coronavirus werd vergeleken met griep. Dit komt omdat de manier waarop beide virussen zich verspreiden en de maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding te voorkomen, op elkaar lijken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona lijkt buiten Europa pas net begonnen: 35.000 besmettingen in Brazilië

Maar volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de temperatuur weinig invloed op de besmettingen. "Op de verspreiding van dit nieuwe coronavirus heeft het klimaat weinig invloed", schrijft het instituut op hun website.

"Het virus heeft zich ook verspreid in landen met een warm en zonnig klimaat. Er is geen bewijs dat het zich minder verspreidt of verdwijnt als het warmer wordt."

Hangt af van circulatie

Of het virus straks weer gaat opleven, hangt af van de circulatie van het virus, legde arts-microbioloog Andreas Voss eerder al uit. "We weten nog niet goed hoe dat gaat. We hebben een bevolking waarin 90 procent komende winter bevattelijk is voor de besmetting, dat was begin dit jaar nog 100 procent. 90 procent is nog steeds een groot getal."

Waarom het coronavirus niet verdwijnt in de zomer

Veel mensen hopen dat het coronavirus verdwijnt zodra het buiten warm wordt. Er zijn aanwijzingen dat het inderdaad minder goed tegen zomerse temperaturen kan. Maar of dat genoeg is om een pandemie te kunnen verslaan? Daar lijkt het niet op.

Jean-Luc Murk is arts-microbioloog in het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Hij denkt dat we één of meerdere coronagolfjes krijgen, dat hangt af van hoe mensen zich gedragen. "Dat komt omdat het virus niet weg is. Maar het kan ook zomaar niks voorstellen. Het is zo onvoorspelbaar, het is afhankelijk van hoe mensen zich gedragen."

Het is dus nog geen bewijs dat het coronavirus zich minder verspreidt of verdwijnt als het warmer wordt. Dat is met name afhankelijk van hoe goed iedereen zich houdt aan de maatregelen die in een land zijn ingesteld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore