Geschikt leefgebied

Zeer zeldzame lachstern broedt ei uit op Marker Wadden: 'Niet durven dromen'

21 juni 2020 11:34 Aangepast: 21 juni 2020 12:44
De lachstern Beeld © ANP / Buiten-Beeld

Op de Marker Wadden in het Markerweer is een jonge lachstern geboren. En dat is bijzonder, want dat was sinds 1958 nog maar één keer gebeurd.

"Dit is geweldig nieuws en een enorme opsteker voor de Marker Wadden", zegt Tim Kreetz, boswachter van Natuurmonumenten op de eilandengroep. "Het geeft aan dat de natuureilanden in het Markermeer ook voor deze zeldzame en kwetsbare vogel een geschikt leefgebied is."

Zeldzame vogel

De lachstern is een zeldzame vogel en staat op de 'Rode Lijst' van bedreigde diersoorten. Er zijn in Noord-Europa nauwelijks geschikte leefgebieden waar de lachstern kan broeden en eten kan vinden.

De vrij grote stern is te herkennen aan de dikke, zwarte snavel zonder gele punt en lange vleugels. En waar de grote stern een wit achterste heeft, heeft de lachstern een lichtgrijs achterste met een witte buik.

Kreetz: "De kenmerkende lach hadden we op het eiland totaal nog niet verwacht. Volwassen lachsterns eten namelijk grote insecten en die zijn er op Marken Wadden nog niet zo veel."

De Marker Wadden

De natuureilanden zijn pas twee jaar oud en nog volop in ontwikkeling. "De komst van de deze vogel hadden we pas over een aantal jaren durven dromen." 

De Marker Wadden zijn speciaal ingericht op de behoeften van vogels. Drie jaar geleden begon de bouw van de vijf nieuwe eilanden met zand, slib en klei uit het meer. Alleen het hoofdeiland, van 250 hectare groot, kan bezocht worden.

Het nieuwe stukje natuur: de Marker Wadden

Het natuurgebied de Marker Wadden ging twee jaar geleden open voor mensen. Voor mensen, want de dieren hebben het nieuwe stukje land allang gevonden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore