Ga naar de inhoud
Demonstratie was verboden

ME omsingelt laatste betogers tegen coronamaatregelen op Malieveld

De politie omsingelt en arresteert de laatste betogers op het Malieveld. Beeld © Wouter van Dijke

Op het Malieveld in Den Haag, waar eerder vandaag duizenden betogers bijeenkwamen om tegen de coronamaatregelen te demonstreren, is de ME de laatste betogers aan het omsingelen. Als de betogers niet vertrekken worden ze gearresteerd. Het gaat om nog zo'n 200 tot 300 personen, zegt RTL Nieuws-verslaggever Wouter van Dijke, die ter plaatse is. Eerder vandaag kwam het tot botsingen tussen een deel van de betogers en de ME.

De betoging was eerder deze week door de gemeente verboden, maar toch kregen betogers vandaag tot 13.30 uur de tijd om te demonstreren. Toen een deel van de groep van het veld vertrok, kwam het tot confrontaties met de politie.

De betoging verliep aanvankelijk rustig, maar daarna sloeg de sfeer om. De politie noemt de situatie 'grimmig'. Er wordt vuurwerk afgestoken en er waren supporters van verschillende voetbalclubs op het veld aanwezig, die van het Malieveld in de richting van de binnenstad zijn vertrokken. 

Een deel van die groep zocht bij het centraal station van Den Haag de confrontatie met de politie. Verschillende mensen gooiden met stenen en bouwhekken naar de politie, die charges uitvoerde en de groep terugdrong met waterkanonnen. De politie probeert te voorkomen dat ze het centrum in trekken en heeft de voetbalsupporters teruggedreven naar het Malieveld. 

Het Binnenhof in Den Haag is aan beide zijden afgezet. Ook is het winkelgebied in het centrum afgezet om te voorkomen dat de demonstranten dat gebied in gaan. 

Sfeer demonstratie Malieveld slaat om, ME voert charges uit

01:18
Met waterkanonnen en politiepaarden probeerde de ME te voorkomen dat betogers het centrum in trokken.

'Publiek is gemengd'

De demonstratie begon rustig, vertelde RTL Nieuws-verslaggever Wouter van Dijke aan het begin van de middag vanaf het Malieveld. "Er zijn veel mensen, en het publiek is heel gemengd. Van jong tot oud, van hippies tot voetbalsupporters. Er wordt gezongen en gejoeld."

De 1,5-meterregel werd volgens Van Dijke niet bepaald nageleefd. "Mensen staan niet echt op afstand en ik zie bijna niemand met een mondkapje op. De betogers hebben vlaggen, spandoeken en bloemen mee 'ter nagedachtenis aan de democratie'."

Aanhoudingen

Vanmorgen zijn betogers aangehouden die flyers, spandoeken en megafoons bij zich hadden, terwijl het ze verboden was om te demonstreren. Daarop is meerdere keren aan hen gevraagd om te vertrekken, laat een woordvoerder van de politie weten. Omdat ze dat herhaaldelijk weigerden, zijn ze opgepakt.

Op het Malieveld is ook een persoon met een zwaard aangehouden, maar de politie kon niet zeggen of dit er een van de groep van zeven was.

De gemeente Den Haag besloot vrijdag om de voor vandaag geplande demonstratie van de groep 'Virus Waanzin' te verbieden nadat was gebleken dat er niet honderd, maar tienduizend bezoekers werden verwacht. Dat maakte het volgens de gemeente heel moeilijk om nog 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Ook zorgt het voor een 'vrees voor wanordelijkheden', zegt de gemeente.

"Ook alternatieve vormen van deze demonstratie zijn niet toegestaan. De politie zal mensen die alsnog komen aanspreken, waarschuwen en zo nodig zal worden gehandhaafd", twitterde de gemeente. Desondanks zijn er volgens de politie verspreid over de stad meerdere groepjes te vinden die tegen de coronamaatregelen willen demonstreren. 

Ook in onder meer Amsterdam kregen de demonstranten geen toestemming om te betogen.

Zo ging het er vanmiddag aan toe: