Ga naar de inhoud
Vaderdag

Stiefvaders en bonuspapa's: 'Dankzij hem ben ik de man geworden die ik nu ben'

Bonuspapa's Jazper, Henk en Bert. Beeld © Anissa, Timo en Vincent

Vandaag is het Vaderdag. Een dag om niet alleen biologische vaders, maar ook stiefvaders en bonuspapa's in het zonnetje te zetten. Ondanks dat zij niet vanaf de geboorte aanwezig waren bij de opvoeding, kunnen er toch bijzondere relaties ontstaan. Drie trotse stiefkinderen doen hun verhaal.

'Hij was de eerste die mij steunde toen ik uit de kast kwam'

Op de vraag of Vincent zijn stiefvader Bert kan omschrijven, blijft hij even stil. "Pff... ik heb zoveel goede woorden voor hem. Dankzij hem ben ik de man geworden die ik nu ben." Bert kwam in Vincents leven toen hij vier jaar oud was. Maar hij heeft naar eigen zeggen een veel betere band met hem dan met zijn biologische vader. "Ik zeg weleens tegen mijn zusje: ik ben bijna jaloers dat Bert jouw biologische vader is!"

Nathalie
Lees ook:
Nathalie mist haar vader, zijn humor en hun goede gesprekken

Toen Vincent 22 jaar oud was kwam hij uit de kast. "Dat veranderde zoveel. Ik voelde mij niet meer de perfecte zoon, ik zat vaak verdrietig en alleen in mijn kamer. Mijn stiefvader was de eerste die mij een duwtje in de rug gaf."

Dankzij Bert kreeg Vincent het vertrouwen in zichzelf terug. "Hij zei tegen mij: Vincent je bent nog steeds dezelfde jongen. Alleen kinderen krijgen zal iets moeilijker gaan." Ook dat is gelukt. Vincent heeft drie kinderen en is zelf ook stiefvader. "Ik zie mijn Bert als voorbeeld van hoe ik wil zijn voor mijn eigen stiefkind."

Timo en zijn bonusvader lieten een tatoeage zetten

'Niet ons vlees en bloed, maar onze harten maken ons vader en zoon', staat er (in het Engels) op de bovenbenen van Timo en Henk geschreven. "Onze band is zo intens, we wilden dit bekronen met een tatoeage. De tekst hadden we al een tijdje in ons hoofd. Maar toen we in de tatoeageshop stonden zei mijn vader ineens: weet je Timo, ik ga jouw naam erboven zetten. Dat was een leuke verrassing."

De biologische vader van Timo overleed toen hij nog jong was. Timo en zijn bonusvader Henk zijn op een bijzondere manier naar elkaar toe gegroeid. "13 jaar geleden werkten wij bij hetzelfde bedrijf. We begonnen als collega's, maar de band werd zó hecht dat het uitgroeide tot vriendschap. Geleidelijk ontstond er een vader-zoonband. Zo voelde dat voor ons. Ik begon hem ineens 'pa' te noemen. Ik had dat natuurlijk nooit gedacht toen ik hem de eerste dag zag als collega Henk", zegt Timo lachend. De jongste zoon van Timo is vernoemd naar zijn 'opa' Henk.

Verschoontafel
Lees ook:
Verschoontafel ook op herentoilet: 'Dat het de taak van de vrouw is slaat nergens op'

Anissa noemt haar stiefvader liever bonuspapa

Anissa was net 7 jaar oud toen haar bonuspapa Jazper in haar leven kwam. "Ik vind stiefvader zo negatief klinken. Vanaf het eerste moment hadden wij een klik. Mijn moeder vroeg mij ik het oké zou vinden als Jazper bij ons zou komen wonen. Zonder twijfel zei ik direct: ja!"

Nu is Anissa 16 jaar oud en merkt ze de invloed van haar bonuspapa. "De grapjes die ik maak, de manier waarop ik denk en problemen oplos. Soms denk ik: ik heb een extra chromosoom van hem."

Voor Jazper was het ook wennen om ineens een dochter te hebben. "Hij is een boek aan het schrijven over de dingen waar hij tegenaan loopt. Wat erin staat, is ook voor Anissa nog geheim. "Maar het laat wel zien hoeveel hij om mij geeft."

Wat het mooiste moment met hen samen is? Een antwoord op die vraag weet Anissa niet direct. "Eigenlijk besef ik mij op de kleine momenten hoeveel geluk ik met hem heb. Laatst hadden we de slappe lach om iets doms. Dan denk ik: ik ben zo blij dat jij er bent."