Ga naar de inhoud
'Cafépraat is dooddoener'

Bondscoach Koeman steunt Oranjeboycot Veronica Inside: 'Ze gaan te ver'

Ronald Koeman Beeld © ANP

Bondscoach Ronald Koeman, zijn staf en de KNVB steunen de actie van de internationals van het Nederlands elftal om Veronica Inside te boycotten. In het programma worden zij volgens Koeman 'regelmatig belachelijk gemaakt en beledigd'.

Dat zegt Koeman in het AD. Gisteren maakte Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk namens de spelersgroep bekend dat zij zich niet meer lieten interviewen door het programma.

Ze gaan te ver

Van Dijk haalde op Twitter keihard uit naar Veronica Inside-coryfee Johan Derksen. "Ver over de grens", schrijft de Oranje-aanvoerder over Derksen, die eerder deze week in het programma liet blijken weinig begrip te hebben voor de Black Lives Matter-demonstraties.

Koeman zegt zich de actie van zijn spelers te kunnen voorstellen. "Het gaat niet alleen om opmerkingen rond de huidige antiracismedemonstraties in dat programma. (...) Het wordt altijd maar afgedaan onder de dooddoener van 'cafépraat'. Maar ze gaan er te ver in."

Johan
Lees meer
Johan Derksen: 'Morgen is er weer een andere rel'

Rapper Akwasi

Van Dijk heeft voordat hij de boycot via Twitter de wereld in bracht met Koeman contact gehad en hem gevraagd wat die van het statement vond. Daarna is volgens de bondscoach contact geweest met de KNVB.

Derksen en zijn tafelgenoot René van der Gijp stelden in de uitzending van maandag dat het wel meeviel met het racisme in Nederland. Ze vielen uit tegen de rapper Akwasi, die een toespraak hield tijdens het protest op de Dam.

Internationals
Lees meer
Internationals Oranje boycotten Veronica Inside om uitspraken Johan Derksen

Adverteerders haken af

Veronica liet dinsdag weten Derksen niet aan te spreken op zijn uitlatingen. "Uitspraken binnen VI komen voor rekening van de mensen aan tafel", reageerde de zender.

Sindsdien hebben verschillende bedrijven, waaronder Gamma en SNS Bank, laten weten niet meer rond het programma te willen adverteren.