Ernstig gewond

Steekpartij Leeuwarden zou aanslag zijn, politie bekijkt motief

20 juni 2020 11:00 Aangepast: 20 juni 2020 11:12
De auto van het slachtoffer Beeld © ANP

De politie kan nog niets zeggen over het motief voor een steekpartij voor het station in Leeuwarden. Daarbij raakte gisteren een 64-jarige man ernstig gewond.

De dader, een 38-jarige man uit Rotterdam, is opgepakt. Volgens de Leeuwarder Courant zou de verdachte een Iraanse achtergrond hebben. Familie van het slachtoffer zegt in die krant dat het om een politiek gemotiveerde aanslag gaat.

Iraanse Koerd

Het slachtoffer is volgens de krant een Iraanse Koerd die vocht tegen het regime van ayatollah Khomeini en vluchtte naar Nederland. 

In een artikel in die krant zei hij in 2009 dat hij eerder door de Iraanse geheime dienst werd achtervolgd. Daarnaast zou hij betrokken zijn bij de Nederlandse tak van de Koerdische Democratische Partij Iran.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Koerdisch protest in Den Haag: 'We voelen ons gebruikt, bedrogen'

Eerste fase

De politie zegt op de hoogte te zijn van het artikel. "We zitten nog in de eerste fase van het verhoor en het is prematuur om op het motief in te gaan. Maar we nemen de informatie mee in het onderzoek", zegt een woordvoerder. Zij kan niets zeggen over de nationaliteit van de verdachte.

Het slachtoffer werd gisteren aan het eind van de ochtend zittend in zijn auto meerdere keren gestoken. Op beelden die zijn gedeeld op sociale media is te zien hoe de verdachte vervolgens door zijn knieën zakt en zich door de politie laat arresteren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Celstraffen tot 25 jaar voor moord op Iraanse aanslagpleger in Almere

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore