Demonstratie

Burgemeester Hoorn: rellen rond standbeeld Coen bewust uitgelokt

20 juni 2020 10:05 Aangepast: 20 juni 2020 10:15
De ME rond het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in het centrum van Hoorn. Beeld © ANP

Een groep van 100 jongeren is naar Hoorn gekomen om asociaal te rellen. Dat zegt burgemeester Jan Nieuwenburg. In Hoorn werd gistermiddag en -avond gedemonstreerd voor en tegen het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen.

Het ging mis toen tegenstanders van het standbeeld zich naar het centrum begaven, terwijl zij hun betoging moesten houden buiten het centrum. Het standbeeld moest worden omsingeld door zo'n 16 ME'ers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Rellerige sfeer' in Hoorn na demonstraties om standbeeld J.P. Coen

Burgemeester Nieuwenburg spreekt van 'ronduit schandalig gedrag'. "Dat heeft helemaal niets met de vrijheid van meningsuiting te maken." Hij zegt dat doortastend optreden van de politie ervoor heeft gezorgd dat de dreigende sfeer niet verder is geëscaleerd. "Dit had ook heel anders kunnen aflopen. Ik ben de politie heel dankbaar voor hun inzet."

Twaalf aanhoudingen

De politie heeft twaalf aanhoudingen verricht. Een van hen nadat hij tegen het standbeeld had staan plassen. Acht verdachten zitten nog vast voor nader onderzoek. De politie verwacht dat er de komende periode meer aanhoudingen worden verricht. 

Bij de onrust raakten een politieagent en politiepaard licht gewond. Rond middernacht keerde de rust terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore