Ga naar de inhoud
16.000 mensen

Bloedbank Sanquin gaat op grote schaal 'coronaplasma' inzamelen

(Archieffoto) Beeld © ANP

Bloedbank Sanquin gaat op grote schaal plasma van herstelde coronapatiënten inzamelen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport draagt 10 miljoen euro bij aan dit project.

Plasma van herstelde coronapatiënten bevat neutraliserende antistoffen die eventueel gebruikt kunnen worden voor de bestrijding van het coronavirus of bij het voorkomen dat mensen besmet raken.

16.000 mensen

Sanquin wil antistoffen afnemen bij 16.000 mensen. Daarmee wordt 30.000 kilo plasma met antistoffen verzameld. Mochten de studieresultaten positief uitpakken dan kunnen die antistoffen snel worden ingezet om Covid-19 patiënten te behandelen.

Komt er een tweede coronagolf? Dit zijn de drie scenario's

02:44
De strengste coronamaatregelen zijn opgeheven, maar de angst voor het virus is er nog altijd. Door die nieuwe vrijheden zou er zomaar een tweede piek aan besmettingen kunnen komen, vrezen deskundigen.

Minister Hugo de Jonge over het project: "Als uit de studie blijkt dat het geneesmiddel effectief en veilig is, hebben we direct toegang tot middelen die we kunnen inzetten om mensen te genezen of te beschermen tegen het virus."

De eerste onderzoeksresultaten worden in het najaar verwacht. Mocht het niet lukken om het plasma in te zetten als geneesmiddel, dan zal het opgeslagen plasma niet verloren gaan. Het kan dan worden gebruikt voor de productie van andere geneesmiddelen.

Artsen
Lees meer
Artsen Zuid-Korea: twee coronapatiënten genezen met bloedplasma