Voor- en tegenstanders

'Rellerige sfeer' in Hoorn na demonstraties om standbeeld J.P. Coen

19 juni 2020 21:46 Aangepast: 20 juni 2020 00:09
De politie wil dat mensen vertrekken in Hoorn. Beeld © ANP

Na een demonstratie tegen een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn zijn ongeregeldheden uitgebroken. Verslaggever Sander Paulus sprak van een 'rellerige sfeer' die niet veel meer te maken had met de J.P. Coen-demonstratie.

De politie moest een groep van zo'n honderd mensen uit het centrum van Hoorn richting de aangewezen plek voor de demonstratie leiden. Die demonstratie was al een tijdje bezig met zo'n tweehonderd aanwezigen. 

Eigen initiatief

Toen de groep eenmaal op de aangewezen locatie was aangekomen, lukte het hen om uit te breken en in kleinere groepjes opnieuw hun weg naar het centrum in te zetten. Het leek te gaan om een groep die niet was aangesloten bij de betogers van de reguliere demonstratie, maar op eigen initiatief handelde.

Zo'n tien politiebusjes, politie te paard en de ME kwamen ter plaatse om te voorkomen dat de betogers de demonstratieplek verlieten. 

Plein schoongeveegd

Uiteindelijk bleef er een klein groepje relschoppers over dat de confrontatie zocht met de politie. Die veegde uiteindelijk het plein schoon en sommeerde iedereen het centrum te verlaten.

Twaalf mensen werden uiteindelijk opgepakt: Acht voor geweldpleging en opruiing. Een iemand omdat hij tegen het standbeeld stond te plassen en drie jongens moesten mee naar het bureau omdat ze met een hockeystick liepen toen het centrum al was schoongeveegd 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moet standbeeld JP Coen weg? Dit is waarom (en waarom niet)

De demonstratie zelf verliep vreedzaam. Zo'n tweehonderd tegenstanders van het beeld van J.P. Coen scandeerden leuzen als "Weg met J.P. Coen" en "Black Lives Matter". Ook hielden ze een minuut stilte voor slachtoffers van de slavernij. Tijdens de bijeenkomst waren er toespraken tegen discriminatie en racisme.

Voorstanders

De tegendemonstratie volgde op een al beëindigde manifestatie door zo'n twintig voorstanders van het standbeeld. Die waren vanaf 17.30 uur samengekomen op de Noorderveemarkt. In die bijeenkomst werden drie Nederlandse vlaggen met teksten opgehangen. De organisator zei teleurgesteld te zijn over de lage opkomst.

Beeld Britse slavenhandelaar neergehaald en gedumpt

In het Engelse Bristol is een standbeeld van Edward Colston neergehaald en in een rivier gegooid.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Straatnaambordjes J.P. Coen in Tilburg doorgestreept

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore