Ga naar de inhoud
Twee miskramen

Niet drie, maar zes doden door listeriabacterie op vleeswaren

Lege schappen in de supermarkt uit vrees voor besmette vleeswaren. Beeld © RTL

De listeriabacterie die vorig jaar werd gevonden op vleeswaren in supermarkten, heeft aan zes mensen het leven gekost. Ook kregen twee vrouwen een miskraam als gevolg van de besmetting.

Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag bekendgemaakt. Tot nu toe werd uitgegaan van drie doden door de bacterie. In totaal zijn 35 mensen ziek geworden door het eten van de besmette vleeswaren. 

Fabriek gesloten

De listeriabacterie zat in vleeswaren die in een fabriek van Offerman in Aalsmeer werden gesneden en verpakt. Toen de bron in oktober bekend was, werd de fabriek gesloten en haalden supermarktketens Aldi en Jumbo uit voorzorg alle voorverpakte vleeswaren van Offerman uit de schappen.

Sam
Lees ook:
Sam werd ziek van listeria: 'Ik wil weten of vleesbedrijf verantwoordelijk is'

Sindsdien werd het verwerkingsbedrijf gesloten totdat alle productlocaties grondig waren schoongemaakt en goedgekeurd. Zo ver kwam het nooit. Begin dit jaar sloot de fabriek voorgoed zijn deuren. De Amsterdamse krant Het Parool meldde dat de bacterie zelfs in de muren zat waardoor reinigen te duur was.   

Milde verschijnselen

Volgens het Voedingscentrum zijn er jaarlijks 70 tot 100 besmettingen met de listeriabacterie bekend. Mensen met een normale afweer merken er soms niks van of krijgen alleen milde griepachtige verschijnselen.

Voor baby's, ouderen, mensen met een zwakke afweer kunnen de gevolgen een stuk ernstiger en zelfs dodelijk zijn.

Dit gebeurt er in je lichaam bij een listeriabesmetting

01:51