102.000 namen

Eerste paal de grond in voor Holocaustmonument in Amsterdam

19 juni 2020 16:39 Aangepast: 19 juni 2020 19:14
De locatie waar het monument komt. Er werden vandaag 24 bomen gekapt om plaats te maken. Beeld © ANP

De eerste paal voor het Holocaust Namenmonument is vandaag de grond in gegaan in Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema verrichtte de officiële handeling samen met Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité.

Aan de bouw ging een lange juridische strijd vooraf, omdat omwonenden de komst van het monument wilden tegenhouden. Zij vonden de locatie niet geschikt en het ontwerp van de Pools-Joods-Amerikaanse architect Daniel Libeskind te groot. De omwonenden vreesden voor onveilige situaties door het gebrek aan ruimte bij grote aantallen bezoekers.

102.000 namen

Uiteindelijk gaf de voorzieningenrechter van de Raad van State eind vorig jaar akkoord voor de bouw van het monument, waarop 102.000 namen van Holocaustslachtoffers komen te staan. Op deze plek kunnen nabestaanden hun omgekomen dierbaren, die nooit een graf kregen, herdenken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Eén op vijf Duitsers vindt herdenking Holocaust te veel aandacht krijgen'

"Na een lange periode van voorbereidingen is het nu eindelijk zover. Binnenkort staat hier een heel bijzonder gedenkteken, belangrijk voor alle nabestaanden en als imposante waarschuwing tegen antisemitisme en racisme", aldus Grishaver.

Opstand

Aanvankelijk zou de gedenkplek in het Wertheimpark komen, maar ook hiertegen kwamen omwonenden in opstand. In 2016 stemde de gemeenteraad in met de groenstrook aan de Weesperstraat.

De start van het metselwerk voor de eerste letter is in september gepland. Het monument is naar verwachting halverwege 2021 klaar.

Ilse was na 75 jaar op de plek waar haar vader is gefusilleerd: 'Ik ben er beduusd van'

Vorig jaar spraken we met de toen 94-jarige Ilse van Geuns, wier vader in de zomer van 1944 door de Duitsers werd gefusilleerd. De executieplek was jarenlang niet toegankelijk geweest omdat die midden in militair oefenterrein ligt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore