Corona-update, stel je vraag

Is Brabant al immuun voor corona? En hoe zit het in het noorden?

19 juni 2020 16:22 Aangepast: 19 juni 2020 20:19

In Nederland zijn 49.426 coronabesmettingen geregistreerd en 6.081 patiënten overleden aan de gevolgen van het virus. Aan de benodigde 60 procent besmettingen voor groepsimmuniteit zitten we nog lang niet, maar hoe zit het eigenlijk met de regionale verschillen? Dat wil onder meer Gertie weten.

Om aan te tonen of iemand besmet is geweest met het coronavirus, wordt het bloed getest op de aanwezigheid van antistoffen tegen Covid-19. Als er antistoffen in je bloed worden aangetroffen, dan betekent het dat je bewezen in contact bent geweest met het coronavirus.

5,4 procent immuniteit

Het aantal bloeddonoren met antistoffen is grootschalig onderzocht door bloedbank Sanquin. De bloedbank onderzocht begin deze maand zo'n 7000 bloedmonsters van Nederlandse donoren. Uit de resultaten bleek dat zo'n 5,4 procent van de bloeddonoren antistoffen had. Het gaat om willekeurig geselecteerde donoren, die representatief zouden zijn voor de Nederlandse bevolking.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona in cijfers

Maar in Brabant en Limburg zijn veel meer coronabesmettingen geweest dan bijvoorbeeld in Drenthe. Zie je dat dan ook terug in de antistoffen?

Verschil per regio

Ja, blijkt uit nieuwe gegevens van Sanquin. De resultaten van dat onderzoek zijn verwerkt in een overzicht per GGD-regio. Hierin is te zien dat we zelfs in het zuiden van Nederland, waar corona ons land het hardst raakte, nog niet dicht bij de 60 procent komen voor groepsimmuniteit.

De meeste bloeddonoren met antistoffen zijn in Noord-Brabant en Limburg, namelijk tot 10 procent van de getesten. In Drenthe en Flevoland bleek het kleinste percentage bloeddonors antistoffen te hebben, tot maximaal 2 procent. 

Dit kaartje zal niet zo'n verrassing zijn, want de ziekenhuizen lagen in Brabant heel vol, terwijl in Noord-Nederland de coronamaatregelen op tijd effect hadden. Maar in heel Nederland geldt dat we nog lang niet in de buurt zitten van de 60 procent die we nodig hebben voor groepsimmuniteit, waar premier Rutte in maart over sprak. 

Groepsimmuniteit

Groepsimmuniteit kan bereikt worden als het virus van mens op mens wordt overgedragen. Dit duurt heel erg lang. Een vaccinatie kan het proces versnellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is echt maar 5,5 procent van de Nederlanders besmet geweest met corona?

Op welke manier we ook aan immuniteit komen, voor de ontwikkeling geldt: hoe meer mensen besmet zijn geweest met het coronavirus en antistoffen aanmaken, des te minder kans heeft het virus om zich te verspreiden. 

Als een schil

En met virussen werkt het dus zo: als het aantal mensen dat níét meer vatbaar is voor het virus, een stukje groter is dan het aantal mensen dat nog steeds vatbaar is, dan krijgt het virus niet meer de kans om zich te verspreiden. Dan ontstaat er eigenlijk een schil van beschermde mensen om de niet-beschermde en vatbare mensen heen.

De sleutel om corona te bestrijden? Zo werkt groepsimmuniteit

Groepsimmuniteit: premier Rutte liet het woord al een paar keer vallen. Maar hoe werkt dat nou precies? Dat zit zo.

Uit cijfers van Sanquin blijkt dus dat van de 7000 geteste personen zeker 5,4 procent besmet is geweest met het virus. "Maar het kan zijn dat van die 7000 mensen veel meer mensen besmet zijn geweest en dat in heel Nederland het percentage hoger ligt", legde hoogleraar immunologie Ger Rijkers van het University College Roosevelt in Middelburg eerder al uit. 

Niet iedereen maakt antistoffen

Uit onderzoek bleek eerder namelijk ook al dat niet iedereen die besmet is geweekt, antistoffen aanmaakt tegen het virus. Rijkers: "Bij 25 tot 50 procent van de mensen die positief getest zijn, werden na drie weken nog geen antistoffen aangetroffen in het bloed. Dat was voor ons wel een verrassing. Het blijkt dus dat niet iedereen die besmet is geweest, antistoffen aanmaakt tegen het virus. Daarom kan het dus zijn dat er meer mensen in contact zijn geweest met corona, dan die 5,4 procent."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore