'Heel lief'

Doodzieke Quinten werd bestolen van 75 euro, maar krijgt er duizenden euro's voor terug

19 juni 2020 14:02 Aangepast: 19 juni 2020 20:47
Quinten en zijn vader in het ziekenhuis.

In de Zeeman in Vlissingen stond een potje waar mensen geld in konden doen voor de ernstig zieke Quinten (12). Toen het potje werd gestolen, gebeurde er iets moois: mensen uit heel Nederland besloten geld te doneren.

Quinten heeft spaghettibenen: ze zijn slap en dun geworden. Hij kan er daardoor nog maar amper op staan. Hij voelt zich trouwens ook wel een beetje moe. En die sonde in zijn neus: niet heel ideaal. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man steelt collectepotje van zieke Quinten (12): 'We zijn woedend'

Gelukkig krijgt hij wel energie van 'al die lieve mensen' die hem geld geven. Er is namelijk nogal veel om het jongetje uit Oost-Souburg te doen geweest, de afgelopen dagen.

Terwijl hij in het ziekenhuis in Rotterdam lag en aan de chemo's zat, maakten veel mensen in Nederland zich zorgen. En kwaad, omdat iemand een donatiepotje met geld voor Quinten had gestolen.

"Ik ben zelf niet boos", zegt Quinten, "maar vind wel dat je van andermans geld af moet blijven."

Pijnlijke keel

Zijn stem klinkt een beetje zacht. Dat komt omdat zijn keel en slokdarm licht beschadigd zijn door het vele braken tijdens de vorige chemokuur. Quinten is twee maanden geleden gediagnosticeerd met het Ewing-sarcoom, een kwaadaardige bottumor, waardoor hij aan een kant blind is. De behandeling kan een jaar in beslag nemen. 

"Mijn benen zijn net spaghettislierten." "Mijn benen zijn net spaghettislierten."

Zijn buurman Theo, met wie Quinten een heel goede band heeft, schrok zich naar eigen zeggen 'helemaal kapot'. "Hij stond hier aan de deur", vertelt Theo aan RTL Nieuws. "Hij was aan het huilen en zei dat-ie ziek was. En dat ze niet wisten of hij beter zou worden."

Zwaar

Dat raakte Theo zo erg, dat hij iets wilde doen. "Dit gezin heeft al veel te verduren gehad. Quintens moeder is een paar jaar geleden met spoed naar het ziekenhuis gebracht: ze had drie TIA's. Nu zit ze in een rolstoel. Als iemand dit niet kon gebruiken, dan waren het Quinten en zijn ouders wel. Voor zijn ouders is dat jochie álles."

Quinten en zijn ouders. "Dit gezin verdient dit niet." Quinten en zijn ouders. "Dit gezin verdient dit niet."

'We wilden iets doen'

"Wij wilden met ons team graag iets doen voor de familie", zei winkelmanager Kim de Ruijter tegen EditieNL. "We zouden het ingezamelde geld naar het gezin brengen. Ik ben echt flabbergasted dat iemand steelt van een ziek kind."

Het filiaal heeft de beelden van de beveiligingscamera met de politie gedeeld. En het potje? Dat staat inmiddels weer gewoon op de kassa. "We gaan stug door met inzamelen. We laten ons niet afschrikken door zo'n eikel."

Theo organiseerde een inzamelingsactie om geld bij elkaar te krijgen om de overnachtingen van Quintens ouders in het Ronald McDonald Huis te betalen. "En toen is het balletje gaan rollen."

Zo zette een medewerker van de Zeeman in Vlissingen een potje bij de kassa, voor donaties. Er zat ongeveer 75 euro in toen het door een man werd gestolen. 

Wie doet zoiets?

"Ik was laaiend", zegt buurman Theo. "Echt laaiend. Stelen van een ziek kind, laf hoor." Hij twitterde het de wereld in, en toen 'gebeurde er iets heel groots'. Mensen begonnen massaal te doneren. De teller stond vrijdagavond op 22.000 euro.

"Eigenlijk", zegt Theo, "laat dit zien dat er meer goede mensen zijn dan slechte. En ook: dat uit iets vervelends, ook altijd iets moois kan komen."

Het is ook wel fijn

"Ik vraag me af", zegt Quinten, "of die mensen dat geld allemaal wel kunnen missen. Daar maak ik me wel een beetje zorgen om." Maar het is ook wel fijn, geeft hij toe. "Papa heeft gezegd dat als we nu aanpassingen moeten doen in huis, voor mij, dat dat gewoon kan." 

En hij weet ook een bestemming voor het geld dat over blijft als hij beter is. Of voor het geld dat overblijft als hij níét beter wordt. "Dan gaat het naar KiKa. Om andere zieke kindjes beter te maken."

Quinten en zijn moeder. Quinten en zijn moeder.

Soms is het saai

Quinten krijgt energie van al die 'lieve mensen'. Heeft hij ook nodig, want makkelijk is het niet. "Ik ben het ziekenhuis wel een beetje gewend, omdat mama er heel veel kwam. Maar het is toch anders als je er zelf in ligt. Dan verveel je je wel als er niemand op bezoek is."

Zijn ouders zijn er elke dag. "En dat blijft zo, zei papa. Want nu kunnen ze de overnachtingen in het Ronald McDonald betalen. Dankzij al die mensen die geld gaven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore